06 oktober 2006

Zone 30

Deze week raakte bekend dat de Gentse politierechter Dirk Verstuyft al tot driemaal toe bestuurders die de zone 30 negeerden, vrijsprak. Want, zo oordeelde de rechter, de borden zijn te klein. En dus konden de bestuurders met reden aanvoeren dat ze die niet gezien hadden. Tiens. Horen we niet altijd klagen dat Gent één groot zone 30-gebied is geworden? Dat "vergeten" we natuurlijk graag als we geflitst worden. Ja, als je er tegen 60 over heen vlamt zie je die wegmarkeringen van 2 op 2 meter natuurlijk ook niet.

Ook tijdens het debat met de Gentse lijsttrekkers vanavond in "Woord tegen woord" op één, werd er lang stilgestaan bij de algemene invoering van de zone 30. Sas van Rouveroij (VLD) noemde het "een slordigheid". Weg ermee dus. Enkel nog aan scholen en plaatsen waar er veel verkeerslachtoffers vallen. Ik vind dat een vreemde redenering. Groen! wil de zone 30 behouden, maar vindt wel dat de straten er naar ingericht moeten worden. Ik rij waarschijnlijk te weinig met de auto door Gent (dat zal Groen! mij niet kwalijk nemen) maar ik ben eerlijk gezegd nog maar door weinig zone 30-straten gereden waar ik vond dat 30 echt belachelijk traag is (wat niet wil zeggen dat er geen zijn). En een straat die heraangelegd moet worden (onze Peerstraat, om er maar één te noemen) aanpassen aan de zone 30, graag. Maar we gaan de ganse stad toch niet opbreken omdat we te leeg zijn om ons aan een regeltje te houden? Eentje dat levens redt, trouwens. "Aangereden worden tegen 50 per uur is zoals van een derde verdieping uit het raam vallen. Aangereden worden tegen 30 per uur is zoals van een eerste verdieping uit het raam vallen. 't Is ook erg, maar ...", zei Daniël Termont, die met de SP.A vierkant achter de zone 30 blijft staan.

Bij de invoering van de zone 30 in onze buurt viel het me op hoeveel mensen de "Zone 30 - enkel voor hartrijders"-affiches aan hun raam hingen. Zijn al die mensen nu tegen de zone 30? Of willen ze alleen een zone 30 in hun eigen straat?

Tags: , , , , , , , , ,

Geen opmerkingen: