10 oktober 2006

Vismijn

Vismijn

Gelukkig wacht de Oude Vismijn niet hetzelfde trieste lot als Circus Mahy. Al meer dan 15 jaar staat de Vismijn, gelegen op één van de mooiste plekjes van onze stad, te verkommeren. Maar nu heeft de NV Vic (Lofting Group / Condominium) eindelijk een bouwvergunning op zak en nog voor het eind van het jaar starten de renovatiewerken aan het poortgebouw op het Veerleplein. Niks te vroeg, want zonder de rode balken die u op deze foto ziet lag de Vismijn al lang in het water.

In 2008 moet de nieuwe Vismijn de deuren openen. In het historische gebouw, waarvan de vorm en het uiterlijk worden gerespecteerd, komt een brasserie met terras, een (vis)restaurant, polyvalente zaal met plaats voor 800 bezoekers (voor recepties en zo, niet voor fuiven of concerten), een whisky- en sigarenbar in de kelder en in een glazen box die gedeeltelijk boven het water zal uitsteken komt er een infokantoor van de dienst toerisme. Ook de voetgangersbrug van het Appelbrugparkje over de Lieve naar de Vismijn komt er.

Dat deed er mij aan denken dat ik tijdens een geleid bezoek aan de Vismijn tijdens de Gentse Feesten van 2005 een paar foto's nam.

Zicht op Gras- en Korenlei vanuit de Vismijn:

Hier moet de whisky- en sigarenbar komen:

Ooit kwam u hier misschien ook wel bowlen:

Deze kant wordt terug opengemaakt. Deze valse gevel werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1913.

Lang, lang geleden kocht de Gentse musicaltycoon Geert Allaert het gebouw om er een multimediaal concertgebouw van te maken maar daar rees (terecht) heel wat protest tegen. Toen Allaert in slechte financiële papieren kwam te zitten, verkocht hij het gebouw terug aan de stad. Die schreef een wedstrijd uit voor een nieuw project, gewonnen door de NV Vic. Tijdens de rondleiding kregen we ook de andere ingediende voorstellen te zien. De zotste dingen eigenlijk. Peperdure lofts, een Smart-garage en een grootwarenhuis.

Enfin, nog even geduld en dan kunnen we in de nieuwe Vismijn oesters gaan slurpen.

Tags: ,

Geen opmerkingen: