31 januari 2007

Ecodriving

"De chauffeurs in dienst van de Vlaamse overheid krijgen binnenkort allemaal een opleiding rond energiezuinig -en defensief rijgedrag (ecodriving)", lazen we in een persbericht over het actieplan 2007-2010 van de ministers Bourgeois, Peeters (ja die) en Van Brempt voor een milieuvriendelijker mobiliteit van de Vlaamse overheid.

Ik doe elke dag aan "ecodriving" door met de fiets naar het werk te pendelen (ook de Vlaamse ambtenaren moeten vanaf nu voor korte dienstverplaatsingen op de fiets). Maar ook met onze nieuwe Partner wil ik het graag proberen. Al was het maar omdat we nu geen gratis tankkaart meer hebben. En de boordcomputer waarover de Partner beschikt, helpt bij het zuinig rijden. Met een simpele druk op de knop kan ik het huidige en gemiddelde verbruik aflezen en zie ik meteen ook hoe ver we nog geraken met de resterende diesel in de tank (handig op reis!).

Ecodriving levert een brandstofbesparing tot 10 procent (en meer) én een even grote reductie in de uitstoot van CO2 op. Maar er zijn nog meer voordelen zoals minder slijtage en onderhoudskosten. Tien gouden tips:

  • Schakel tijdig naar een hogere versnelling
  • Rij met een constante snelheid
  • Volg de verkeersstroom
  • Laat gas los wanneer je een kruispunt of licht nadert
  • Rem op de motor
  • Rij niet te snel
  • Hou de bandenspanning op peil
  • Gebruik de boordapparatuur zinnig
  • Vermijd overbodig gewicht
  • Laat de motor niet onnodig draaien

Vanavond meteen uitgeprobeerd en het werkt wel degelijk (als ik de boordcomputer mag geloven tenminste). Aan 90 km/uur in vijfde versnelling op een vlakke weg (de R4), daalde het verbruik van de Partner tot 4 liter per 100 km en zelfs minder.

Alle beetjes helpen. En zeggen dat ik An Inconvenient Truth nog altijd niet gezien heb (ligt nu in de videotheek dus dat wordt iets voor dit weekend).

Meer op: www.eco-driving.be

Tags: , ,

1 opmerking:

annovic zei

aha! Het toppunt van eco-driving: helemaal geen auto hebben ;-) Maar jullie hebben het aanvaardbare excuus dat jullie een kindje hebben (en 1 to go)!
De auto is en blijft echter een noodzakelijk kwaad voor mij, zal ik toch maar ooit eens een rijbewijs halen is de vraag...
Wat me toch van het hart moet: elke morgen moet ik van bij mij thuis via de Kasteellaan naar het Dampoort station wandelen. Die dagelijkse korte wandeling van nog geen tien minuten kost mij wellicht twee jaar van mijn leven! (stank, roet en stof!) Ik peis eraan Michael Jackson-gewijs een stofmasker aan te schaffen (hoewel dit is niet echt fashionable haha).
Spijtig genoeg ben ik een echt stadskind en zie ik een verhuis naar de boeren buiten niet zitten (want daar heb je dan weer echt een auto nodig...) zucht...