28 januari 2007

Onredelijk

Bjørn Erik Thon, de Freya Van Den Bossche van Noorwegen, tikt Apple op de vingers na een klacht van de Noorse consumentenbond. Die noemt het DRM-systeem van de iTunes Store "onredelijk". (Voor wie geen Pappenheimer of niet de Slimste Mens Ter Wereld is, DRM staat voor Digital Rights Management en betekent zo veel als kopieerbeveiliging).

Liedjes die je op iTunes koopt kan je op vijf computers (vijf tegelijk en je kan op elk moment een computer "deauthorizen" en een andere "autohorizen") en een onbeperkt aantal iPods afspelen. Je kan die nummers ook quasi onbeperkt op CD branden.

Zo onredelijk vind ik dat niet. Het enige wat je niet kan is die nummers op andere muziekspelers afspelen. En daar is het de Noren natuurlijk om te doen (niet alleen de Noren trouwens, want ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben de consumentenorganisaties nu plots het licht gezien).

"It cannot be good for the music industry for them to lock music into one system", verklaarde Thon. Da's een goeie. Ja, Apple zou haar FairPlay-systeem in licentie kunnen geven aan haar concurrenten. Maar laat ons wel wezen, zonder DRM mocht Apple van de platenmaatschappijen natuurlijk nooit met de iTunes Store beginnen.

Wie een probleem heeft met DRM kan sinds kort gewoon terug CD's kopen. Universal, Warner en de indies zijn er nooit mee begonnen, Sony BMG is er een jaar geleden (nadat bleek dat haar beveiliging de deur voor spyware en virussen allerhande wijd open had gezet) al mee gestopt en sinds enkele maanden staat er ook geen kopieerbeveiliging meer op de CD's van EMI. Vorige week raakte ook bekend dat de vier majors overwegen om de DRM-bescherming op muziekdownloads af te schaffen. Eerst zien dan geloven. Of verwachten ze nu echt dat Apple het voorbeeld van Microsoft, die per verkochte Zune één dollar stort aan Universal, gaat volgen?

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: