24 januari 2007

Litvinenko

"Politie weet wie Litvinenko vergiftigde". Bizar. Dat is toch wel het minste wat je kan zeggen van de zaak Litvinenko. Voor wie de voorbije maanden op Mars zat, we hebben het over de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko die in Londen vergiftigd werd met radioactief polonium-210.

Stuff for movies, absoluut. Lang zullen we er niet op moeten wachten. Er staan er al twee op stapel. Zo zou niemand minder dan mijn favariete regisseur, Michael Mann, het boek dat de weduwe van Litvinenko momenteel aan het schrijven is (Columbia Pictures legt meteen 1,5 miljoen dollar op tafel voor de filmrechten), verfilmen.

Benieuwd of we er wijzer zullen van worden. Waarom in godsnaam polonium? Dat vraag ik mij nog altijd af. Want er bestaan natuurlijk veel eenvoudiger en vooral goedkopere (de dosis die Litvinenko toegediend kreeg zou naar verluidt 7,6 miljoen euro hebben gekost) manieren om iemand om zeep te helpen. Die daarenboven geen radioactief spoor van Londen tot in Rusland achterlaten.

Als signaal? Afschrikking? Omdat een vergiftiging met polonium een langzame en bijzonder pijnlijke dood is? Waarvoor een simpele capsule in een kopje thee genoeg was?

Tags: , , , ,

Geen opmerkingen: