09 december 2006

Manusje-van-alles

De jobkranten, het is niet meteen vrolijke lectuur tegenwoordig. Het is werkelijk duizelingwekkend wat er allemaal gevraagd wordt. En dan heb ik het niet over talen- of informaticakennis. Neen, het lijkt wel alsof bedrijven allemaal op zoek zijn naar supergetalenteerde manusjes-van-alles. Iedereen wil een afwisselende job. Maar ze moeten natuurlijk niet overdrijven.

Een mooi voorbeeld vonden we daarnet nog op de VDAB-website: "Redacteur M/V gezocht". Leest u even mee:

U staat in voor het leiden van de redactie van een magazine voor hedendaagse kunst dat werkt op internationaal niveau, ook het samenstellen van de edities in samenwerking met internationaal samengestelde redactieraad behoren tot uw takenpakket. U contacteert kunstenaars, auteurs en vertalers. U redigeert teksten en vertalingen.

Tot daar geen probleem, zeker niet voor iemand met interesse in hedendaagse kunst. Maar het gaat verder:

U staat in voor het begeleiden van visuele en tekstprojecten naar lay-out, voor het begeleiden en opvolgen van het drukproces. Tot uw takenpakket behoren ook nog de coördinatie van communicatie en distributie van het tijdschrift (internationaal), de prospectie en onderzoek op internationaal niveau, de communicatie over de publicatie gericht op collegae en studenten, ...

Ook dat is niet echt onoverkomelijk. Maar er volgt nog een leuke uitsmijter:

Bijkomend ook het opmaken van begroting en financiële planning en het opstellen en coördineren van subsidiedossiers. Ook werven van sponsors en advertenties.

Tot daar de functieomschrijving. Bij "Verwacht" lezen we de gebruikelijke blabla over talenkennis, "zelfstandig en in teamverband werken", "creatief en vindingrijk" en "stressbestendig en goed om gaan met hoge werkdruk". Er wordt ook minimum 5 jaar ervaring gevraagd.

Eigenlijk zoeken ze dus een redacteur, lay-outer, boekhouder en een fondsenwerver in één. Het lijkt wel een reclame voor de nieuwe Sun-tabletten. En het beste moet nog komen. Dit is niet eens een fulltime job. Neen, hoor. 80%. En maar een contract voor een jaar, "met mogelijke verlenging".

Nog een geluk dat ik niet op zoek ben naar werk, of ik zou er nog depressief van worden.

Tags: ,

1 opmerking:

Barton zei

En dan maar klagen dat ze niemand vinden...

Het lijkt er wel op dat je heel dat magazine op je eentje moet runnen. Als je over je eigen loon zou kunnen beslissen zou men mij wel kunnen overhalen :)