10 september 2006

Atlantis

Kijk, hij is dan toch nog vertrokken. Eerst was er die blikseminslag op het lanceerplatform, dan de doortocht van de tropische storm Ernesto en dan nog de gebruikelijke last minute technische mankementen. Maar gisterenavond is het dus wel gelukt. En zo is de space shuttle Atlantis onderweg naar het het internationaal ruimtestation ISS met twee gigantische zonnepanelen en ander bouwmateriaal in de laadruimte. Op de valreep, want nu zijn de Russen aan de beurt die volgende week met een Sojoez hun manschappen in de ISS gaan aflossen.

Ik blijf het een wonder vinden dat ze die zeepkist überhaupt nog van de grond krijgen. Petje af voor de bricoleurs bij Nasa. Want het blijft toch behelpen met dat piepschuim en die antieke Intel-processors (oud nieuws en reeds lang achterhaald (?) intussen, maar het blijft een straf verhaal). De space shuttle mag er dan nog altijd erg cool uit zien, het is al lang duidelijk dat het niet de meest veilige en efficiënte (lees: goedkoopste) manier is om mensen en materiaal naar de ruimte te brengen (en vooral ook terug). Maar de drie resterende shuttles (twintig jaar geleden ontplofte de Challenger tijdens de lancering en in 2003 brandde de Colombia bij de terugkeer naar de Aarde op in de dampkring) moeten nog vier jaar mee. In 2010 worden ze onherroepelijk afgedankt (als er voordien niks meer serieus fout gaat natuurlijk) en zou de ISS eindelijk klaar moeten zijn.

En dan gaat het, jongens en meisjes, in 2014 met de Orion (een moderne versie van de Apollo-capsule) terug naar de maan en, veel later, ook naar Mars. Alvast iets waar ik op mijn 43ste naar kan uitkijken.

Technorati Tags: , , ,

Geen opmerkingen: