10 januari 2007

Vaker dan nodig

Gelezen in De Standaard vandaag: Zwangere vrouwen laten zich vaker onderzoeken dan nodig.

Het Riziv en het Intermutualistisch Agentschap (IMA) onderzochten hoe de aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) worden opgevolgd. Ik verslikte mij bijna in mijn koffie toen ik het volgende las:

Het onderzoek naar toxoplasmose en het cytomegalovirus (CMV) wordt dan weer te vaak herhaald. Volgens het kenniscentrum is een eenmalig onderzoek voor of bij het begin van de zwangerschap voldoende, maar vaak worden deze tests verschillende keren afgenomen.

Wablieft? Ik ben onze gynaecoloog voor eeuwig en altijd dankbaar dat hij die aanbevelingen niet opvolgt. Bij het begin van de zwangerschap van W was A niet immuun voor toxoplasmose. Goed drie maand later bleek ze, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch besmet te zijn geraakt (neen, ze had er niks van gemerkt). Een zware antibioticakuur moest verhinderen dat W in spe ook besmet zou raken. Gelukkig is de kans dat een toxoplasmose-infectie overgaat op de foetus tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap eerder klein (10%). Maar raakt de foetus tijdens deze periode toch besmet, dan kan dat zware gevolgen hebben: mentale achterstand, ernstige oogafwijkingen tot blindheid, een waterhoofd of juist een veel te klein hoofd, in zeer ernstige gevallen sterft de foetus. De uitgebreide echo's in het AZ van de VUB in Jette en later ook de vruchtwaterpunctie stelden ons gerust.

Om even professor Dr. Walter Foulon van de VUB te citeren:

"Een vrouw zonder toxoplasmose-antistoffen die griepachtige klachten heeft tijdens de zwangerschap, moet zich onmiddellijk laten onderzoeken op toxoplasmose," vindt prof. Foulon. "En wel omdat een behandeling met antibiotica de kans dat de parasiet de foetus besmet sterk kan verminderen. Hoe vroeger met de antibioticakuur gestart wordt, hoe groter de kans op succes." Volgens een recente Europese studie waaraan dr. Foulon meewerkte, zou een vroegtijdige behandeling de toxoplasmose-letsels kunnen tegenhouden in 70 tot 90% van de gevallen.

En lees nu nog eens die "aanbeveling" van het KCE. Crimineel.

Tags: , ,

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vond het nieuws ook erg shoquerend! Precies of zwangere vrouwen profiteren van de gezondheidszorg! Bah! Dat Intermutuaal agentschap en het RIZIV zouden zich misschien beter eens bezighouden met het voorschrijfgedrag van de huisartsen te onderzoeken (schrijven nog steeds veel te veel niet-generische geensmiddelen voor, hoeveel mensen zijn er ook niet medicamenteus verslaafd, zie onze bejaarden!). Alsof dat niets kost aan onze gezondheidszorg!
En ik die dacht dat de overheid het krijgen van kinderen wilde aanmoedigen?

Anoniem zei

Trouwens! Veel groetjes aan ons zwangere A. Hopelijk stelt ze het goed op haar nieuwe job! Ik mis je op de trein A!