26 maart 2007

Plan B

Wat als we binnen een jaar of tien moeten vaststellen dat we er met ecodriving, isolatiepremies en de schoolvoorstellingen van "An Inconvient Truth" toch niet in geslaagd zijn om onze CO2-uitstoot te doen dalen? Of nog erger, als plots zou blijken dat we veel minder tijd hebben om het tij te keren dan we nu denken. Hebben we dan geen plan B nodig? Fascinerende lectuur, vorige week in De Tijd, over hoe de "klimaatingenieurs" onze planeet willen afkoelen. De zotste dingen eerst. Een gigantische parasol in de ruimte. Een artificiële vulkaanuitbarsting. Met frisbees een zonnewering in een baan rond de evenaar brengen.

Het interessantste plan vond ik het bemesten van de oceanen met ijzer. Bomen en planten halen CO2 uit de lucht, dat weten we allemaal. Maar dat de oceanen meer CO2 uit de atmosfeer halen dan alle landvegetatie samen, dat wist ik niet. Dat is het werk van het fytoplankton maar u mag dat ook gewoon algen noemen. Volgens de NASA is de wereldwijde productiviteit van het fytoplankton sinds 1980 met zeker 6 procent afgenomen. Jaarlijks zou er daarom 3 miljard ton minder CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald, ongeveer de helft (!) van de jaarlijkse uitstoot door de industrie en het wegverkeer. Blijkbaar kan de groei van algen gestimuleerd worden met mineralen. Het Californische bedrijf Plankton dumpt nu al grote hoeveelheden ijzerstof in open zee en verdient daar, dankzij de handel in CO2-emissierechten, geld mee.

Ja, sommige van die wilde ideeën verdienen zeker verder onderzoek. Maar:

Tegenstanders vrezen dat die wilde ideeën de aandacht afleiden van de enige echte oplossing: de overgang naar een duurzame productie en consumptie. Als mensen geloven dat er straks, om één minuut voor twaalf, een technologische mirakeloplossing opduikt, passen ze hun gedrag niet aan. We moeten de kwaal bestrijden, vinden ze, niet de symptomen.

Het mag dan ook niemand verbazen dat de Amerikaanse regering zware druk uitvoert om enkele van die plannen op te nemen in de conclusies van het International Panel on Climate Change (IPCC), dat binnenkort aanbevelingen doet over hoe de strijd tegen de klimaatopwarming het best kan worden gevoerd.

Tags: ,

Geen opmerkingen: