"En als toegankelijkheid géén criterium zou zijn om een bouwvergunning voor een publiek gebouw te weigeren, dan wordt dat anno 2007 hoog tijd." Mijn stukje van gisteren was nog niet goed koud toen we deze morgen volgende kop in Het Nieuwsblad opmerkten: "Publieke gebouwen moeten toegankelijker", over de nieuwe bouwvoorschriften die vanaf 1 april in West-Vlaanderen gelden:
Vanaf 1 april worden de stedenbouwkundige regels voor gebouwen voor het grote publiek (zoals overheidsgebouwen, dokterspraktijken, appartementsgebouwen, zwembaden, cafés of bioscopen) heel wat strenger gemaakt. Wie nog een nieuw gebouw wil zetten of grondig wil verbouwen, zal voor de publieke ruimtes een resem voorschriften moeten volgen. Zo moeten die ruimtes makkelijker toegankelijk worden voor mindervaliden, slechtzienden en slechthorenden. West-Vlaanderen is de eerste provincie die zo'n wettelijk kader creëert.
Ik mag hopen dat die nieuwe regels ook gelden voor de winkels van Mexx. En nu weten we ook hoe de winkel in de Veldstraat een bouwvergunning wist te versieren:
"Vandaag geldt voor die toegankelijkheid nog een federale wet uit 1975 maar die is verouderd, onvolledig en achterhaald", zegt gedeputeerde Dirk De fauw. "Daarom willen we met onze provincie het voortouw nemen door strengere normen op te leggen."
De bouwpromotoren aan de kust zijn niet opgezet met de strengere regels en dreigen er mee naar de Raad van State te stappen. Het Nieuwsblad liet Bart Versluys, zaakvoerder van de bouwgroep Versluys uit Oostende, aan het woord:
"Aan de kust worden talloze appartementencomplexen gebouwd op percelen die vier of vijf meter breed zijn. Maar nu zou een trap minimum 120 centimeter breed moeten zijn en een gang minimum anderhalve meter? Zo zal er niets meer overschieten. Veel promotoren die veel geld betaald hebben voor piepkleine percelen zullen zich hier ferm de broek aan scheuren."
Though luck, pal. Eén appartementje minder in zo'n gebouw en een creatieve architect en dat probleem is zo opgelost. Die bouwpromotoren zouden nochtans beter moeten weten. Want wie denk je dat die appartementen gaat kopen? Jonge gezinnen? Ik zie het al voor mij. Een mooie zomerdag. Al die gezinnen die met pak en zak en Bugaboo (en vergeten we die ongeduldige kinderen niet) zo snel mogelijk naar het strand willen. Allemaal samen in een gang die nog geen anderhalve meter breed is. Neen, die jonge gezinnen kunnen zo'n appartement niet betalen. Wie gaat die appartementen dan wel kopen? Lazen wij niet ergens dat de vergrijzing aan de kust snel toeneemt? Eén op drie Oostendenaars is vandaag ouder dan 55 en onze Koningin der Badsteden dreigt dus snel Florida aan de Noordzee te worden. En wie heeft er (hopelijk later dan vroeger) al eens een rolstoel nodig om zich te verplaatsen en is dus gebaat bij een iets bredere gang? Juist.
Tags: toegankelijkheid, West-Vlaanderen, Oostende, bouwvoorschriften, rolstoelgebruikers
1 opmerking:
Bouwpromotoren = maffia.
Een reactie posten