06 maart 2007

Ontoegankelijk

"Rolstoelgebruikers en Bugaboo-ouders, één strijd", schreven we bijna een jaar geleden. We maken dus graag reclame voor Helga's blunderboek. Gelezen in de Gentenaar vandaag:

Op www.ontoegankelijk.be verzamelt Helga Stevens sinds deze week alle gebouwen waar mensen met een handicap voor onverwachte hindernissen komen te staan. Bezoekers aan de website kunnen zelf foto's opladen en teksten achterlaten. Helga Stevens opende het blunderboek met het Design Museum in de Jan Breydelstraat in Gent. "Dat gebouw is vier verdiepingen hoog, maar beschikt niet eens over een lift. Rolstoelgebruikers kunnen alleen maar de tentoonstellingen op het gelijkvloers bezoeken."

Een fijn initiatief waarvoor we de verkeerde partijkeuze (NV-A) van het Gentse gemeenteraadslid graag even door de vingers zien.

Een ergerlijke hindernis voor ons Bugaboo-ouders, is voor rolstoelgebruikers vaak gewoonweg onoverkomelijk, dat besef ik maar al te goed.

Om het nog eens over de Mexx in de Veldstraat te hebben. Vrouwelijke rolstoelgebruikers geraken met wat hulp waarschijnlijk nog wel over de bijna 20 centimeter hoge drempel, maar voor mannen in een rolstoel is de winkel al helemaal ontoegankelijk (de mannenafdeling bevindt zich op de eerste verdieping). Met een Bugaboo geraak je zonder veel problemen de roltrap op en als A ook mee is geraken we -met het nodige gevloek- daarna wel via de gewone trap weer beneden. Rolstoelgebruikers hebben minder geluk want een lift is er niet (Nog een tip voor mensen met een kinderwagen: als het niet te druk is kunnen de winkelbedienden de roltrap ook in de omgekeerde richting laten draaien).

Ik kom vaak in de Mexx en elke keer opnieuw vraag ik mij af welk kalf die bouwvergunning goedgekeurd heeft. En als toegankelijkheid géén criterium zou zijn om een bouwvergunning voor een publiek gebouw te weigeren, dan wordt dat anno 2007 hoog tijd.

Tags: , , , , , , ,

2 opmerkingen:

Dj SsS zei

ge moet is met een been dat dat niet kan plooien, naar uw werk gaan met het openbaar vervoer.
ne mens denkt da bij zichzelf, een geluk dat ik maar met 2 krukken rondloop en niet in een stoeleke zit

Barton zei

Heb jij aandelen bij Bugaboo ofzo?