01 maart 2007

Cijfers

"Acht op tien werknemers zou liever naar het werk fietsen", lazen we gisteren op de website van De Morgen. Een bericht van het persagentschap Belga over een enquête van de Fietsersbond (wij zijn lid, u toch ook?):

Eén op tien Vlamingen gaat met de fiets naar het werk. Maar als ze mochten kiezen, dan zouden acht op de tien werknemers de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer. De Fietsersbond kreeg bijna 1.000 reacties op een enquête rond het woon-werkverkeer. Uit de rondvraag blijkt dat 66 procent van de woon- werkverplaatsingen korter is dan 10 kilometer.

Een andere enquête (opnieuw een Belga-bericht, vandaag op DSO), waaraan 1400 bezoekers van de jobsite StepStone deelnamen, spreekt de Fietserbond tegen:

Een vierde van de Belgen (24 procent) wil voor haar of zijn droomjob meer dan twee uur per dag onderweg zijn. Iets minder dan de helft van de Belgen (41 procent) gaf bij de rondvraag te kennen meer dan een uur per dag onderweg te willen zijn van en naar hun werk. Vijfendertig procent van de ondervraagden wil liever dichtbij hun job werken, maar de meeste Belgen vinden een job in de buurt geen prioriteit.

Met cijfers kan je alles bewijzen. Heel wat van die enquêtes en onderzoekjes stellen helemaal niks voor, maar de media lusten er blijkbaar wel pap van.

Zo herinner ik mij nog altijd een berichtje (link werkt enkel voor abonnees) dat op 10 oktober 2006 op DSO verscheen van, jawel, Belga, met de ronkende titel: "Eén Belg op drie wil dit jaar nog bouwen". Woeha!

Ongeveer 34 procent van de Belgen heeft nog plannen om dit jaar een huis te bouwen en 38 procent heeft al een budget voorzien om verbouwingswerken uit te voeren. Dat blijkt uit een rondvraag bij meer dan 100.000 Belgen van het communicatieplatform Permesso en de website Houseonline.be.

Meer dan 100.000 Belgen, dat kan tellen als steekproef. Nochtans, ik kende toen niemand die bouwplannen had. Daar wou ik dus meer over weten. Die fameuze "rondvraag" bleek echter gewoon een wedstrijd te zijn op Houseonline.be, "een website voor wie wil bouwen, verbouwen en inrichten", met als hoofdprijs een huis! "Eén derde van de deelnemers aan een wedstrijd om een huis te winnen heeft bouwplannen", klinkt natuurlijk meteen veel minder spectaculair.

Tags: , , , , ,

Geen opmerkingen: