02 november 2006

Oostelijk Havengebied

Nog een geluk dat het al donker was toen we maandagavond door Merelbeke reden, op weg naar W. Het zou anders pijn gedaan hebben aan onze ogen. Want als we één ding onthouden van onze trip naar Amsterdam, dan is het wel dat we van onze noorderburen op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur nog veel kunnen leren. Nu, ik ben geen expert natuurlijk. Maar ik heb mij altijd al blauw geërgerd aan de manier waarop hier in Vlaanderen ruimte verprutst wordt. En aan al die varianten op de vreselijke fermettestijl, natuurlijk.

Als Gent nog inspiratie zoekt voor de Oude Dokken, moeten ze maar eens naar het Oostelijk Havengebied in Amsterdam gaan kijken (OMA, het Nederlandse Office for Metropolitan Architecture, werd ingehuurd voor het eerste ontwerp dus dat zit wel snor). Per toeval kwamen we op internet bij de 2 Quay Bed & Breakfast terecht. Het sprak ons meteen aan, vooral omwille van de omgeving:

De havenfunctie van Oostelijk Havengebied te Amsterdam heeft niet lang bestaan, zo'n 100 jaar. Eind vorige eeuw kwam dit gebied beschikbaar voor woningbouw. Een flink deel van het architectonische talent in Nederland, aangevuld met gerenommeerde buitenlandse architecten, werd gemobiliseerd om een 'waterfront' te bouwen, dat volgens velen zijn weerga niet of nauwelijks kent, ook niet in het buitenland.

U kan zich daar niet meteen iets bij voorstellen? Ziehier het zicht op een paar stappen van onze slaapplaats (en bekijk ook de andere foto's op Flickr).

Het ziet er niet alleen geweldig uit (allemaal hetzelfde, maar toch allemaal anders), maar wat hier op een heel beperkte ruimte werd neergezet is echt ongelooflijk. Want niet alleen beschikken (bijna) al deze huizen over een dakterras of patio, maar ook over een garage met plaats voor zeker twee auto's (al dan niet gestapeld!). Afgaand op de talrijke geparkeerde fietsen met kinderzitjes wonen daar veel jonge gezinnen. Maar eerlijk gezegd zou ik mijn kroost daar niet zo maar onbewaakt op straat durven laten spelen. Neen, niet voor het verkeer. Maar wel omwille van al dat water en het feit dat er aan die kades nergens een reling van enige betekenis staat. En ik hoop ook dat die ramen op kinderslot kunnen.

Tags: , ,

Geen opmerkingen: