05 november 2006

Blackout

Straf, ik dacht dat die dingen alleen maar voorkwamen in de US of A, de uitvinders van de rolling blackouts. Maar blijkbaar kan het hier ook. Wij hebben er niks van gemerkt maar gisterenavond kwamen grote delen van West-Europa (van Deinze tot in Spanje) zonder stroom te zitten.

Het wordt nog straffer als je weet wat die blackout veroorzaakte. Neen, geen noodweer, verouderd hoogspanningsnet of overconsumptie zoals in de VS, maar een cruiseschip. Jawel. In Duitsland werd een hoogspanningsleiding afgesloten om een cruiseschip op de Ems door te laten. Een routineklus, maar toen ging er ook op een andere lijn iets fout en van 't één kwam het ander.

Het doet een mens wel eens nadenken over onze afhankelijkheid van elektriciteit. Want televisie, Mac en verlichting kunnen we, als het niet te lang duurt, best even missen. Dan zouden we bij kaarslicht nog eens wat leesachterstand kunnen inhalen. Maar, ook al verwarmen wij ons met aardgas, zonder elektriciteit doet onze centrale verwarming het ook niet meer. Zelfs aan die oude inbouwcassette (ook op gas) met de fake houtblokken (een erfenis van de vorige eigenaars van dit huis) zit een stekker.

Meteen laait ook de discussie over de uitstap uit kernenergie weer op. "Van het minste kwaad een deugd maken", zo vatte professor Johan Deconinck van de VUB zijn pleidooi voor het behoud van kernenergie samen. Maar als er met een kerncentrale ergens in Europa iets grondig fout gaat, dan gaan we daar meer last van hebben dan van een paar ontdooide pizza's. Denk ik dan.

Technorati Tags: , ,

Geen opmerkingen: