14 november 2006

Fruitsap

Ja, santé! Gent is sinds gisteren de tweede belangrijkste fruitsaphaven ter wereld. Met Citrosuco en Dreyfus, allebei gelegen aan het Sifferdok, beschikt de Gentse haven over twee van de drie grootste spelers op de wereldmarkt.

Gisteren startte Louis Dreyfus, de "kleinere" van de twee, met een nieuwe traffiek tussen Brazilië en Gent. De Ibis Arrow, een 188 meter lang en 30 meter breed zeeschip, zal voortaan elke zes weken 6.800 ton geconcentreerd (dus zonder water) sinaasappelsap naar de Gentse haven brengen. Daarmee breidt Dreyfus de overslagcapaciteit uit tot 150.000 à 200.000 ton. Met die nieuwe trafiek zal er in Gent jaarlijks een half miljoen ton geconcentreerd fruitsap overgeslagen worden. Meteen goed voor een tweede plaats op de wereldranglijst. Het fruitsap dat u morgenvroeg inschenkt is dus meer dan waarschijnlijk langs de Gentse haven gepasseerd.

De haven is wijs. En gigantische zeeschepen ook. Als de dagen weer wat lengen, ga ik zeker eens foto's gaan nemen van de Ibis Arrow. Ik vond trouwens een website waarmee ik de Ibis (en andere zeeschepen) op de voet kan volgen.

Tags: , , , , ,

2 opmerkingen:

A zei

Haven, boten, mm..die passie delen we. Super, die site met boten. Heb al enkele zeeschepen met hout proberen tracken maar niets gevonden. Het zou nochtans een handig tool zijn om onze wachtende klanten te sussen!

Anoniem zei

sap uit geconcentreerd sinaasappelsap = bah