30 mei 2007

Ouderschapsverlof (bis)

We hadden het hier maanden geleden al eens over de voorstellen van SP.A en CD&V in verband met ouderschapsverlof. Zowat alle partijen (ik vind hierover niks terug in het programma van Lijst Dedecker) hebben intussen in hun verkiezingsprogramma een uitbreiding van het ouderschapsverlof tot een jaar per kind ingeschreven (op te nemen voor het kind 12 (SP.A) of 18 jaar oud is). Groen! pleit zelfs voor een jaar per kind per ouder (met een extra bonus van 2 maanden indien beide ouders ouderschapsverlof opnemen), Vlaams Belang voor drie jaar.

Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, heeft het daar, zoals kon worden verwacht, moeilijk mee. Want er bestaat toch al zoiets als tijdskrediet? Dat dit in heel wat KMO's gewoon geweigerd wordt, vergeet Karel van Eetvelt natuurlijk gemakshalve. Kinderopvang voor iedereen die het nodig heeft, daar zijn wij zeker voor. Maar blijkbaar wil Unizo het ouderschapsverlof omdopen tot "opvangverlof". Dat hebben ze dan helemaal verkeerd begrepen want een betere combinatie van werk en gezin, dát is de bedoeling van ouderschapsverlof. Ik vond het dan ook een beetje vreemd dat Mieke Vogels (Groen!) vanavond in Terzake 07 de argumenten van Unizo counterde door er voor te pleiten dat ouders hun kinderen het eerste jaar thuis houden (geen goed idee als ik zie hoeveel plezier W in de crèche heeft).

Neem het van mij aan: kinderen, ze groeien als kool. Voor je het weet heb je het allemaal gemist. Mij zal je daarover binnen 20 jaar niet horen klagen. Want vanaf september neem ik ouderschapsverlof. Vijftien maanden vier vijfden. En dan wordt woensdag ongetwijfeld de beste dag van de week.

Tags: ,

1 opmerking:

kat zei

Die woensdag zal niet blijven duren! Ervaring leert ons dat ze liefst intensief worden beziggehouden, heel de namiddag. En dat ze dan liever naar de opvang gaan (want daar zitten de vriendjes) in plaats van met jou te spelen. Tegenwoordig gebruiken wij de 80% om het weekend te ontlasten: als alle boodschappen en klussen achter de rug zijn, kan je samen van de zaterdag genieten. Want die staat vaak geheel in het teken van rondcrossen en inkopen doen bij het doorsnee gezin.