11 mei 2007

Asbest (bis)

Toen ik gisteren het nieuws hoorde over de asbestvervuiling in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, vroeg ik mij meteen af wanneer precies de luchtstalen werden genomen. Vorige week? Ik fietste vorig weekend nog met W door de Bourgoyen. Het had al meer dan een maand niet meer geregend en er stond een flinke bries die geregeld stof in mijn ogen blies. Of een van de voorbije dagen, vlak na een regenbui? Het antwoord lazen we vandaag in De Gentenaar:

Ondertussen zal de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) die de opdracht tot de werken gaf op verschillende plaatsen en tijdstippen luchtanalyses uitvoeren. 'Het eerste luchtonderzoek is al bekend en geruststellend maar het gebeurde bij vochtig weer', aldus woordvoerder Jan Mosselmans. 'Asbest komt echter meer voor in de lucht als het droog en stoffig weer is'.

Maar wat betekent dat nu, "geruststellend"? Op de website van Natuurpunt Gent lezen we het volgende:

Gisteren werd boven de paden van de Bourgoyen een luchtonderzoek uitgevoerd en er werd geen enkel spoor van asbestvezels gevonden. Dit zal verder opgevolgd worden: er zullen meerdere luchtonderzoeken gebeuren, ook in drogere periodes als er meer stof is.

"Laatste wijziging 10-05-2007", lezen we onderaan op de website van Natuurpunt, dus met gisteren wordt meer dan waarschijnlijk woensdag 9 mei bedoeld. Toch wel jammer dat er niet sneller een luchtonderzoek werd uitgevoerd. Volgens het persbericht van de Stad Gent werden de stukjes eternietplaten al op 24 april gevonden. Op vrijdag 4 mei meldde de preventiedienst van de stad Gent (IDPBW) dat er sporen van asbest op waren aangetroffen. De luchtanalyse liet dan nog eens vijf dagen op zich wachten. En toen had het natuurlijk al enkele dagen geregend. (How convenient, fluistert de conspiracy theorist in mij. Want die regen was natuurlijk voorspeld.)

Tags: ,

2 opmerkingen:

Nonkel Luc zei

Op 5 januri 2007 werden er weekendhuisjes voorzien van asbestplaten zomaar zonder bescherming in een open container gegooid, ik heb dit gemeld aan OVAM en aan de milieudienst van de stad Gent, een reactie van "wij weten wel doen, moei u met uw eigen zaken" was het antwoord. ondertussen is alles dus vermalen en gestort!!! JA zeggen ze bij de SPA, tegen wat? JA wij doen ons goesting?

Barton zei

Man man man, er zit overal asbest in. En zelfs nog in veel kantoren. 'k Denk da't allemaal beetje overdreven is. Leven is ongezond, want je gaat er dood van...