08 mei 2007

The Saints Are Coming

In de videoclip bij "The Saints Are Coming" van U2 en Greenday dichten spoorslags uit Irak teruggekeerde mariniers de bressen in de dijken van New Orleans. Fraai getrukeerde beelden want terwijl New Orleans verdronk, zaten de troepen en materiaal, die de nationale garde broodnodig had om hulp te bieden, in Irak en was president Bush met vakantie op zijn ranch in Texas. Maar belangrijker, was slechts een fractie van het defensiebudget gebruikt geweest voor het onderhoud van de verwaarloosde dijken er zouden geen 1500 doden gevallen zijn. En dan zouden ze in New Orleans eens goed gelachen hebben met orkaan Katrina.

Afgelopen weekend werd de Amerikaanse staat Kansas geteisterd door tornado's. Er vielen elf doden waarvan negen in het stadje Greensburg dat helemaal van de kaart werd geveegd. Ook nu weer wordt de hulpverlening fel gehinderd door de oorlog in Irak. Meer dan 40 procent van de nationale garde uit Kansas bevindt zich momenteel in Irak, maar ook de helft van alle vrachtwagens. Dat verklaarde de gouverneur van Kansas, Kathleen Sebelius, op CNN.

Vorige week stelde Bush zijn veto tegen een wetsontwerp van de Democratische meerderheid in het Congres, dat de financiering van de Irak-oorlog koppelde aan een begin van de terugtrekking van de troepen tegen 1 oktober. Een kwestie van prioriteiten zeker?

Tags: , , , , , ,

Geen opmerkingen: