01 mei 2007

Gumball

Gisterennacht trok de Gumball 3000 weer door ons land. De Gumball 3000 is een autorally waarbij de deelnemers zo snel mogelijk via gewone wegen door Europa trekken, dit jaar van Londen tot Istanboel. De federale wegpolitie onderschepte achttien deelnemers, waarvan er één 177 kilometer per uur reed (ze hielden zich duidelijk in, want vorig jaar werd er nog een deelnemer geflist aan 242 km/u). Op 5 mei wordt de karavaan terug in België verwacht.

Niet alleen de Gumball-deelnemers beschouwen onze auto(snel)wegen als een racecircuit. Zo drukken de Nederlanders, die zich in eigen land braaf aan de snelheidsbeperkingen houden, steevast het gaspedaal dieper in wanneer ze de grens oversteken. Geen wonder dat ons land Europese koploper is wat CO2-uitstoot betreft. Intussen aborteerde Yves Leterme wel het wegenvignet, want dat zou Antwerpen en Plopsaland wel eens een pak Nederlandse toeristen kunnen kosten. Tja.

Ik stel voor dat ons land gewoon het voorbeeld van Duitsland volgt. Daar wordt de Gumball -terecht- als een verboden snelheidswedstrijd geklasseerd (nota bene in een land waar er op de snelwegen geen snelheidsbeperking geldt) en alle deelnemers werden gisteren dan ook enkele uren administratief aangehouden. Ze mogen van mij nog een stapje verder gaan en al die glimmende bolides meteen in beslag nemen. Als die rijkeluiszoontjes dan toch zo nodig willen racen, waarom huren ze dan niet gewoon Silverstone af? Want aan 120 kilometer per uur de E40 afbollen, zo spannend kan dat toch niet zijn?

(En ik stoor mij waarschijnlijk nog het meest aan al die onnozelaars die zich langs de kant van de weg staan te vergapen aan die stoefers.)

Tags: , , , ,

Geen opmerkingen: