14 mei 2007

Meten om te weten

Maar eerst en vooral: weten om te kunnen meten. Het was collega S, die kort na A bevalt en dus weet waarover ze spreekt, die me er op kwam wijzen dat het toch niet kon dat onze nummer twee op amper vier weken voor de uitgerekende datum nog maar 31,5 cm zou meten. Natuurlijk niet, dat ik dat zelf niet in de mot had!

Er staat heel wat info op zo'n echo, even kort overlopen (de hele uitleg in het lang en in het breed en in het Engels, leest u hier):

BPD oftewel Biparietal Diameter: de diameter van het hoofd.

AC oftewel Abdominal Circumference: de omtrek van de buik.

FL oftewel Femur Length: de lengte van het dijbeen.

Omdat AC de grootste maat is, ging ik er zomaar vanuit (silly me!) dat het de lengte van nummer twee was. Niet dus. Hoe groot is nummer twee dan wel? Geen idee en ik denk niet dat ze dat ├ęcht kunnen meten (er zullen wel formules bestaan om op basis van bovenstaande gegevens de lengte te berekenen maar het blijft waarschijnlijk nattevingerwerk). Het heeft ook geen belang.

53,5 cm stond er in grote letters en in een schoon lettertype op het geboortekaartje van W. Zo had de kinderarts, die hem enkele uren na de bevalling kwam opmeten, het me toch gezegd. Maar bij het eerste controlebezoek van Kind & Gezin bleek hij opeens een centimeter gekrompen te zijn. Baby's meten, het is duidelijk geen exacte wetenschap.

Tags: , , , ,

1 opmerking:

DJ zei

Kort of lang, dik of dun, zolang ook nummer 2 maar gezond is. Dat is tegenwoordig het belangrijkste. Veel geluk!!!