30 augustus 2006

Gratis

Deze ochtend op het radionieuws (ik citeer uiteraard niet letterlijk):

Universal, de platenmaatschappij van onder meer Beck, Keane en U2, gaat in de Verenigde Staten en Canada gratis online muziek aanbieden. Reclame moet voor de nodige inkomsten zorgen. Het gaat daarmee de concurrentie aan met iTunes waar liedjes gemiddeld 1 euro kosten.

Tiens, dacht ik, iets dat ik nog niet wist. (Een gemiste kans voor A die me nu al wéken probeert te verrassen met een nieuwtje, maar daar nog altijd niet in geslaagd is.) En, waarom is dit een hoofdpunt?

This is rumor control, here are the facts. Het gaat dus om SpiralFrog ("Coming Soon!"), een nieuwe muziekdienst die (onder meer, waarschijnlijk) de muziekcatalogus van Universal gaat aanbieden. Ja, je zal er gratis liedjes kunnen downloaden. Maar daarvoor zal je dan wel reclame moeten kijken (en denk maar niet dat je die zal kunnen wegzappen). Vergeet ook niet maandelijks minstens één bezoekje te brengen aan de website -voor nog meer reclame- want anders kan je die liedjes niet meer afspelen. You get what you pay for, natuurlijk.

Neen, dit is geen concurrentie voor de iTunes Music Store, want die gratis liedjes (in een beveiligd WMA-formaat) kan je niet afspelen op je iPod. En we weten allemaal dat iTunes gewoon één van de manieren is om je iPod van nieuwe muziek te voorzien. De dag dat de iPod out of fashion gaat, is het ook gedaan met iTunes.

En dan vraagt Marcel Heymans, de (intussen ex-)kruisvaarder van de muziekindustrie, zich af waarom er nog altijd zo veel illegaal gekopieerd wordt. Waarom zouden de kids van vandaag nog voor muziek betalen als nu ook de platenfirma's het gratis gaan uitdelen?

Dat krijg je natuurlijk niet allemaal uitgelegd in een item van nog geen 30 seconden. Maar kon die zendtijd dan niet beter gevuld worden met echt nieuws?

Technorati Tags: , , , , ,

2 opmerkingen:

Barton zei

Niets is gratis in deze wereld. Dit wordt nog maar eens aangetoond.

Anoniem zei

Mijn liefde is gratis!
Wel eerst wassen en condoom dragen graag.

Mis B Havin