21 mei 2007

Propere stroom

Wie herinnert zich de laatste seconden van 1999 nog? Ik wel. In de aanloop naar het jaar 2000 werden we dagelijks om de oren geslagen met de millenniumbug die onze planeet in chaos zou storten. 3 ... 2 ... 1, telde Margriet Hermans voor ons af. Gelukkig nieuwjaar! Het licht bleef branden, we kusten er op los en het feest ging gewoon verder.

Begin alvast maar te hamsteren want in 2015 gaan de eerste Belgische kerncentrales (Doel 1 en 2 en Tihange 1) dicht en dan gaat het licht gegarandeerd uit. Dat proberen sommigen ons toch te doen geloven.

De nucleaire renaissance is al een tijdje aan de gang. En ironisch genoeg heeft die met de hulp van Al Gore en zijn "An Inconvient Truth" nog een extra boost gekregen. Want een kerncentrale stoot natuurlijk geen CO2 uit. Maar dat moet dan ook zowat het enige voordeel van kernenergie zijn. Niet alleen is het een verouderde technologie (de centrales in ons land zullen tegen 2015 veertig (!) jaar oud zijn), kernenergie houdt ook enorme risico's in (ongevallen, terroristische aanslagen) en zadelt honderden (jawel!) generaties na ons met giftig afval op.

Maar zullen we zonder kernenergie wel nog genoeg elektriciteit kunnen produceren? Of moeten we dan massaal onze toevlucht nemen tot vervuilende centrales op fossiele brandstoffen (nog meer CO2-uitstoot) of dure stroom aankopen in Frankrijk (afkomstig van kerncentrales notabene)?

Op www.properestroomwerkt.be toont de SP.A aan dat met de aan de gang zijnde of geplande investeringen (tot 2011) in onder meer STEG-centrales (het meest efficiƫnte type gascentrale dat momenteel gebouwd kan worden), centrales met warmtekrachtkoppeling (ook de warmte die bij de productie van de elektriciteit vrijkomt wordt nuttig gebruikt), windturbines op land en op zee en centrales op (hopelijk duurzame) biomassa de geplande sluiting van de eerste kerncentrales in ons land moeiteloos kan worden opvangen. Jawel, vele kleintjes maken een groot.

Tags: , ,

2 opmerkingen:

Barton zei

Dat de eerste kerncentrales in 2011 al zouden sluiten lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Het is onmogelijk om op een luttele vier jaar (3,5 jaar ondertussen) voldoende bedrijfszekere alternatieven te ontplooien. De vraag is ook, wie gaat deze investeringen dragen? Zijn de kerncentrales al afgeschreven op veertig jaar?

Als de kerncentrales in Belgiƫ sluiten, sluiten ze daarmee nog niet in het buitenland. Elektriciteitsleveranciers zullen dan gewoon in onze buurlanden electriciteit kopen wat ons zeer afhankelijk maakt, en economisch een stuk zwakker.

Zoals bijna alle programmapunten waarmee partijen naar de verkiezingen trekken is dit punt bijzonder slecht onderbouwd. Helaas zijn het allemaal praatjes op het niveau van jan met de pet en dus geen diepgang. De enige die wat diepgang aan de dag durft te leggen is VLD maar dan begrijpt half Vlaanderen er natuurlijk niets van.

dimboo zei

Barton,

1) de eerste centrales worden in 2015 gesloten, niet 2011.

2) je hebt duidelijk de link niet aangeklikt en al zeker niet gelezen wat er staat (kijk zeker naar de lijstjes onder "hoe sluiten we Doel 1, 2 ...").

3) Afgeschreven na veertig jaar? Pardon? Oorspronkelijk was de levensduur van de Belgische kerncentrales geschat op 30 jaar! In de VS krijgen kerncentrales maar een vergunning voor 40 jaar ! Interessante leesvoer over de levensduurverlenging van onze kerncentrales.

4) Open VLD pleit voor een derde weg. Geplande uitstap uit kernenergie vanaf 2015 behouden, maar tegelijk investeren in centrales van de fameuze vierde generatie. Lees dit misschien eens. Diepgang? Waanzin!