12 februari 2007

Dixie Chicks

Op de vooravond van de Amerikaanse invasie in Irak, bijna vier jaar geleden, kregen de Dixie Chicks de helft van conservatief en patriottistisch Amerika over zich heen, nadat zangeres Natalie Maines zich tijdens een concert in Londen het volgende liet ontvallen: "Just so you know, we're ashamed the President is from Texas".

Wij zouden er eens onze schouders voor ophalen. Maar in de VS vlogen de Dixie Chicks meteen op de zwarte lijst van heel wat radiostations en werden hun CD's publiekelijk in gruzelementen gebulldozerd.

Het kan verkeren. Want gisteren werd het countrytrio door de grote poort en overladen met maar liefst vijf Grammy Awards terug binnengehaald. Zo kregen de Chicks ook een Grammy voor hun single met de niet mis te verstane titel "Not Ready to Make Nice" (Maines heeft er duidelijk spijt van dat ze zich destijds -veel te snel- voor haar uitspraak excuseerde).

Het is maar één van de vele signalen dat de Amerikanen eindelijk af willen van hun president. Hartverwarmend, alleen jammer dat ze hun kans in 2004 niet hebben gegrepen. Want toen was het simpel en moesten ze alleen maar dat andere bolletje doorprikken. Blijkbaar waren er nog eens 40.000 Iraakse doden nodig om ze tot andere inzichten te brengen. Maar natuurlijk zijn de Amerikanen véél bezorgder over het lot van hun troops (en het verse kanonnenvlees dat Bush nu nog extra naar Irak wil sturen). En er zijn er ook nog altijd veel te veel die het nog niet hebben begrepen.

Tags: , , , , ,

Geen opmerkingen: