25 februari 2007

Iraq in Fragments

Nog enkele uurtjes en dan gaan in Los Angeles de 79ste Academy Awards van start. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Oscar voor de beste documentaire niet naar "An Inconvenient Truth" zou gaan. Maar Al Gore moet -terecht- wel de concurrentie vrezen van "Iraq in Fragments" van James Longley, de grote winnaar van het recente Sundance filmfestival (beste regisseur, beste cinematografie en beste montage).

"Iraq in Fragments" schetst een, weergaloos in beeld gebracht, portret van een door oorlog verscheurd land, gezien door de ogen van zowel soennieten, sjiieten als Koerden. Longley blikte tussen februari 2003 en april 2005 in Irak meer dan 300 uur materiaal in voor zijn film. De prent werd pas begin dit jaar, vlak voor de première op Sundance, afgewerkt.

"Iraq in Fragments" loopt nog maar enkele weken in de Amerikaanse zalen en zal hopelijk ook later dit jaar bij ons te zien zijn. Intussen moet u het doen met de trailer. Kies voor de "high definition"-versie (als uw computer dat aankan tenminste), speel hem full screen af en ga er even voor zitten.

(Eén van mijn andere filmtips -die ik potverdorie nog altijd niet gezien heb- is trouwens één van de grote favorieten voor de Oscars.)

Tags: , , ,

1 opmerking:

Barton zei

Dus binnenkort snellen we naar de film om "Iraq in Fragments" te zien! Merci voor de tip.