24 februari 2007

Het goede voorbeeld

Verander de wereld, begin bij jezelf. Ook Europarlementslid Bart Staes (Groen!) kent die fijne spreuk. Staes becijferde dat hij samen met zijn collega's de CO2-uitstoot kan verminderen met 7200 ton, lazen we in onze verantwoord interessante weekendkrant. Simpelweg door de zittingen van het Europese parlement in Straatsburg af te schaffen. En het levert de Europese begroting meteen ook nog eens 200 miljoen euro op.

Het gros van de activiteiten van het Europese parlement vindt plaats in Brussel. Maar 12 keer per jaar stappen de 785 Europarlementariërs (en met hen talrijke medewerkers, ambtenaren, lobbyisten en journalisten, samen goed voor 3000 mensen) op het vliegtuig richting Straatsburg. Staes stelt zijn collega's in zijn "Kyoto-plusplan voor het Europese Parlement" nog verschillende andere concrete maatregelen voor om de CO2-uitstoot met minstens 30 procent te beperken. "Dat is de doelstelling die het parlement in zijn eigen resolutie over de opwarming van de aarde goedkeurde. Daar moet het parlement zich ook aan houden", vindt Staes.

Dichter bij huis rijden elke dag tienduizenden mensen vaak alleen in veel te grote bedrijfsauto's naar de andere kant van het land om daar acht uur achter een computer te gaan zitten. Waanzin, denk ik altijd wanneer ik 's morgens, voor ik op de fiets stap, de zoveelste opsomming van de ochtendfiles moet aanhoren op de radio. Ik hoop dat onze premier met zijn pleidooi voor een "hogere graad van jobmobiliteit" in zijn laatste burgermanifest, toch iets anders in gedachten heeft.

Tags: , , , ,

1 opmerking:

Anoniem zei

Groot gelijk. Lang leve de fanatieke fietsers!