29 oktober 2008

Gevangenis

Zondag 2 november sluit het gevangenismuseum van Tongeren definitief de deuren. Binnenkort wordt de gevangenis immers omgevormd tot gesloten jeugdinstelling. Hoog tijd dus om deze post nog eens in herinnering te brengen. Zaterdag is trouwens een feestdag, alle winkels zijn gesloten en waarom zou u de herfstvakantie niet afsluiten in Tongeren?

Geheel toevallig kregen we een paar weekends geleden de kans om een bezoek te brengen aan onze eigen gevangenis, de Nieuwe Wandeling. Jaarlijks worden er rondleidingen georganiseerd voor familie en vrienden van het gevangenispersoneel en we gingen maar wat graag in op de uitnodiging van onze buurvrouw.

De Nieuwe Wandeling is natuurlijk (nog) geen museum maar een echte gevangenis. We moesten dus eerst door een metaaldetector en vooral: het moest vooruitgaan. De rondleiding had dan ook veel weg van een wedstrijdje snelwandelen.

De gevel mag dan al recent onder handen zijn genomen (mooie nieuwe poort, trouwens) het blijft een oud gebouw. De cellen zijn al bijna even klein als die in Tongeren. Je zou van minder claustrofobisch worden. En als je die cel dan nog eens moet delen met twee andere gedetineerden ...

Ik was zwaar onder de indruk van het stervormige gebouw. Mijn camera moest ik natuurlijk thuis laten, maar op de website van de gevangenis staan gelukkig heel wat foto's.

Maar de Nieuwe Wandeling is Tongeren niet en gelukkig maar. De werkateliers, de cinemazaal, ze zien er allemaal even aftands uit. Maar dat doet er niet toe. Enkele uren per week herinneren ze de gedetineerden aan hun mens-zijn. Want is het niet de bedoeling dat de gevangenen voorbereid worden op hun reïntegratie in de maatschappij?

En passant kwamen we ook te weten hoe één van de veroordeelden in de zaak Van Noppen zijn dagen vult en dat de vrouwelijke helft van de Gentse versie van een bekend gangsterduo best een toffe madam is.

Het zomerde volop na, die zondag. Maar dat was lang niet de enige reden waarom ik blij was om na twee uur weer buiten te staan.

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: