30 april 2008

Crimineel

Zitten de gesloten instellingen vol? Dan sturen we die minderjarige delinquenten toch gewoon naar een museum? Voorwaar, een briljant idee van onze minister van Justitie! Want een beetje cultuur kan de heropvoeding van de losgeslagen jeugd van tegenwoordig alleen maar ten goede komen.

Een museum, jawel. Want dat is de gevangenis van Tongeren. Niet alleen omdat het de oudste gevangenis van ons land is (in gebruik sinds 1844!). In het voorjaar van 2005 vertrokken de laatste gedetineerden uit de gevangenis. Sindsdien kan je er gratis een tentoonstelling over het gevangenisleven bezoeken. Net geen twee jaar geleden, op de terugweg van Maastricht, gingen ook wij er een kijkje nemen. Wegens de verbouwingen van het Gallo-Romeins museum van Tongeren zijn trouwens ook de administratie en een deel van de collectie van het museum ondergebracht in de gevangenis.

Nog voor het eind van het jaar moet de gevangenis dus plaats bieden aan een 35-tal jeugddelinquenten. "Mits enige aanpassing is het gebouw geschikt", vindt waarnemend burgemeester Carmen Willems. Dat weet ik nog zo niet. Of dát oord hen terug op het rechte pad zal brengen, valt sterk te betwijfelen. Bij aankomst zullen die jongelui zich ongetwijfeld wel even op de set van Prison Break wanen. Maar bij de aanblik van hun piepkleine cel zal het lachen hen snel vergaan. Samen met wat rest van hun zelfbeeld. Je wil er niet aan denken hoe ze daar weer buiten stappen.

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: