21 oktober 2008

Filmfestival 2008 (slot)

De 35ste editie van het Filmfestival Gent lokte bijna 115.000 bezoekers, een nieuw record. En dat was er aan te merken. Zowat alle voorstellingen die ik bijwoonde zaten helemaal vol. Ja, ook de laatavond- en ochtendvoorstellingen (voor de goede orde: 1 voorstelling om 10u, 4 om 20u en 7 om 22u30).

Kinepolis plant dus blijkbaar tóch een nieuwe bioscoop op The Loop, oftewel de Flanders Expo-site. Dan kan het filmfestival de huidige Kinepolis aan Ter Platen meteen helemaal inpalmen. Dat duurt echter nog wel even en daarom wordt voor volgend jaar gedacht aan een reuzegrote cinematent op het Sint-Pietersplein met 1.500 plaatsen. In ieder geval, het gaat uitstekend met ons filmfestival en dat we er fier op mogen zijn.

Voor de volledigheid kort nog eens de hoogtepunten van mijn tweede festivalweek aanstippen: Captive (over de zinloze -bestaan er ook andere?- oorlog in Tsjetsjenië, maar lang geen gewone oorlogsfilm), Worlds Apart (de Getuigen van Jehova zijn mensen zoals u en ik, ze hebben alleen meer deuren in hun gezicht gekregen -ook die in Denemarken) en Parking (dubbelparkeerders zijn niet alleen in de Bevrijdingslaan een pest, ook in Taipei (Taiwan) -redelijk geweldige film dit).

Van het tweeluik van Wayne Wang (u ongetwijfeld bekend van dat andere tweeluik 'Smoke' en 'Blue in the Face') vonden we de eerste, A Thousand Years Of Good Prayers, ongetwijfeld de beste. The Princess of Nebraska kon ons niet echt boeien en we hebben er dan ook een paar stukjes van -ahem- gemist. Ook nog gezien: Tehran has no more pomegranates (de Iraanse studenten en expats (?) in de zaal vonden het geweldig, wij veel minder) en Skin (niet slecht, maar al die knokpartijen begonnen ons snel te vervelen).

Zo, daar bent u ook weer vanaf. Wij kijken al uit naar volgend jaar.

Tags: ,

Geen opmerkingen: