01 oktober 2007

Alopecia areata

Lap, nu heb ik het weer! Alopecia areata, oftewel "pleksgewijze kaalheid":

Alopecia areata is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Een ontstekingsproces rondom de haarwortel belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor hieruit enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende en uiteindelijk helemaal geen haren meer groeien. Daarbij is het belangrijk om te weten dat ondanks de ontsteking, de haarwortels niet verloren gaan. Dat betekent dus dat zodra de ontstekingsreactie verdwijnt - soms zelfs na jaren - de haargroei kan terugkeren. De plekken waar alopecia zich voordoet, zijn rond of ovaal. Daar vallen (vrijwel) alle haren uit. Zo ontstaan één of meer kale plekken, op hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers, in de baard, oksels en schaamstreek.

Vrees niet, het is niet besmettelijk. En ik heb gelukkig slechts de variant alopecia areata barbae. Het blijft dus (voorlopig) beperkt tot een paar kale plekken in mijn baard. Twee jaar geleden had ik dat ook al eens. Na goed een jaar was het even plots verdwenen als het gekomen was.

Wat alopecia areata precies veroorzaakt is nog altijd niet geweten:

Wel is door wetenschappelijk onderzoek steeds meer bekend geworden over de ontstaanswijze van de ziekte. Alopecia areata gaat vaak gepaard met zogenoemde auto-immuunziekten zoals schildklieraandoeningen. Hierbij herkent het afweersysteem onderdelen van het eigen lichaam als vijand en gaat deze aanvallen. Alopecia areata zelf wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd, maar dit is wetenschappelijk nog geenszins bewezen. Opvallend vaak komt de alopecia areata tot uiting na een ingrijpende emotionele gebeurtenis of na een periode van verhoogde stress.

Slaapgebrek zou er volgens mij ook wel iets mee te maken kunnen hebben. Het wordt blijkbaar tijd dat we onszelf wat meer gaan soigneren.

Voor de rest sukkel ik al weken met een vervelende verkoudheid en heb ik sinds enkele dagen last van tendinitis in mijn rechterarm (een beetje overbelast, vrees ik). Woensdag word ik 36 en vanaf nu gaat het duidelijk alleen nog maar bergaf. Een mens zou van minder slecht gezind worden.

Tags: ,

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad, heb nu een grote kale plek op mijn achterhoofd en slaap niet goed of heb te weinig slaap.