15 oktober 2007

Danny Glover

Lieven Decaluwe, onze sympathieke schepen van Cultuur, mocht vanavond op het filmfestival een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award overhandigen aan acteur Danny Glover (Lethal Weapon, Witness, Manderlay, The Color Purple, ...) voor zijn hele carrière (foto's). Hij had beter zijn speech minstens één keer op voorhand gelezen. Engels gaat Decaluwe blijkbaar niet zo goed af. Hij las de hele tijd van zijn blad af en moest zichzelf dan nog talrijke keren corrigeren. Stuntelig.

Danny Glover kwam als Unicef-ambassadeur de film Bamako inleiden. Een eenmalige vertoning in het kader van de samenwerking tussen het filmfestival en Unicef. 'Bamako' dateert van 2006 en stond geprogrammeerd in de sectie "Geheugen van de film". Als executive producer financierde Glover de film en hij had ook nog een klein rolletje in de film in de film, een grappig western-intermezzo. Glover is nog maar 58 maar ziet er een stuk ouder uit en hij klonk ook erg vermoeid. Geen wonder, want als ik IMDB mag geloven werkt hij momenteel aan vier films tegelijk.

De film dan. In een arme wijk van Bamako, de hoofdstad van Mali, spannen burgers een rechtszaak aan tegen internationale instellingen als het IMF en de Wereldbank, die zij medeverantwoordelijk houden voor de armoede die Afrika teistert. De rechtszaak vindt plaats op de binnenplaats van een huis dat gedeeld wordt door verschillende families. De bewoners gaan tijdens de rechtszaak hun dagelijkse gang. Er kon dus af en toe ook nog eens gelachen worden.

Zeker geen slechte film. Een beetje traag, dat wel. En de verwarming in de Kinepolis stond ook een paar graadjes te hoog. Waardoor ik naar het einde toe alle moeite van de wereld had om mijn ogen open te houden.

(foto: © Luk Monsaert, Filmfestival Gent)

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: