14 oktober 2007

Capturing the Friedmans

Intrigerend, onthutsend, hartverscheurend, wraakroepend. Ik zou nog wel een reeks adjectieven kunnen verzinnen over Capturing the Friedmans, de indrukwekkende documentaire van Andrew Jarecki.

Twintig jaar geleden werden de leerkracht Arnold Friedman en zijn jongste zoon Jesse (toen 19) veroordeeld voor seksueel misbruik van een dozijn kinderen. Arnold pleegde zelfmoord in de gevangenis, Jesse kwam in 2001 vrij na dertien jaar gevangenis. Jarecki reconstrueert de zaak aan de hand van interviews, nieuwsbeelden en de enorme collectie homevideo's van de Friedmans.

Ja, er was geen enkel concreet bewijs, er waren de twijfelachtige ondervragingstechnieken, de tegenstrijdige getuigenissen, de massahysterie, het perfide Amerikaanse rechtssysteem met z'n plea bargaining: schuld bekennen in ruil voor strafvermindering. En toch durf je na het bekijken van de film voor geen van de twee protagonisten je hand in het vuur steken. Een film die in ieder geval door je hoofd blijft spoken.

Waarom 'Capturing the Friedmans' nu pas in Gent werd vertoond, zat ik mij af te vragen. De prent kreeg in 2003 al de grote prijs van de jury op het Sundance Festival en een Oscarnominatie, prijkte in 2004 ook in ons land in talrijke top 10-lijstjes en verscheen begin 2005 op dvd. Maar ik had natuurlijk niet gezien dat de film in de sectie "Geheugen van de film" geprogrammeerd stond. Gezien de actualiteit geen slechte keuze. Jesse Friedman tekende na zijn vrijlating uit de gevangenis beroep aan tegen zijn veroordeling en verscheen op 3 oktober een eerste keer voor de rechter. Neen, het verhaal is nog lang niet ten einde.

Op 16/10 (17u30 in Sphinx 02) is Capturing the Friedmans nog eens te zien op het filmfestival. Niet te missen.

PS: Wel een beetje vreemd dat Canvas, toch een van de partners van het filmfestival, het nodig vond om 'Capturing the Friedmans' enkele dagen voor de start van het festival uit te zenden.

PPS: Mooie soundtrack van Andrea Morricone. Jawel, de zoon van Ennio.

PPPS: Officiƫle website.

Tags: , ,

Geen opmerkingen: