21 oktober 2007

State Legislature

Met een speelduur van maar liefst 217 minuten spande State Legislature dit jaar de kroon op het filmfestival.

Een meer dan drie uur durende film over de buitengewone legislatuur van Idaho vormt een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van een van de voornaamste documentairemakers uit de filmgeschiedenis, Frederick Wiseman.

Zo werd deze prent aangekondigd. Er staat "meer dan drie uur" om niet nog meer mensen af te schrikken. Want 217 minuten kan je even goed omschrijven als "bijna vier uur". Met een korte (en zeer welgekomen) pauze na 2,5 uur duurde de voorstelling zelfs op de kop vier uur. Ik had mijn voorzorgen genomen en voor ik vertrok nog snel twee koppen sterke koffie genuttigd. En dat loonde, want ik ben op geen enkel moment ingedommeld, al had de film ook niet veel langer mogen duren.

"State Legislature" gunt de kijker een blik achter de schermen van het unieke wetgevende systeem van de Amerikaanse staat Idaho. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden worden er niet bevolkt door beroepspolitici maar door gewone burgers die enkele maanden per jaar (het parlementaire jaar loopt er normaal van januari tot midden maart) hun dairies (melkveehouderijen) achterlaten om zich onbezoldigd in lange commissievergaderingen te buigen over nieuwe wetsvoorstellen. Wiseman loodst ons van de ene bespreking naar de andere. Over (onder meer) schoolplicht voor kleuters, verplichte certificering van aannemers en roken op openbare plaatsen. Erg boeiend, al had het gerust wat korter mogen zijn.

Het was duidelijk niet aan iedereen besteed. Nog nooit zoveel mensen uit een filmvoorstelling weten weglopen. Na de pauze bleven we nog met vijf over. "State Legislature" is een documentaire die je best in de cinema ziet. Want op tv, zelfs in acht stukken van een half uur geknipt, zou je dit gegarandeerd wegzappen.

Tags: , , , ,

1 opmerking:

Anoniem zei

't Is precies een beetje de teneur van dit filmfestival ...het publiek dat wegloopt van de voorstelling...