18 april 2007

Doodgewoon

"Het was een aardige, net uitziende student. We verkopen geen wapen als we het idee hebben dat de koper verdachte beweegredenen heeft", verklaarde de wapenhandelaar die op 19 maart aan Cho Seung-Hui, de dolle schutter van Blacksburg, een Glock 19 en een doos met vijftig kogels verkocht. Een doodgewone jongen dus. Tiens, hadden we dat niet al eens eerder gehoord?

Een maand eerder had Seung-Hui in een pandjeshuis al een Walther .22 afgehaald die hij via internet had besteld. Seung-Hui wachtte niet zomaar een maand om een tweede pistool te kopen. Het is in de staat Virginia namelijk verboden om meer dan één vuurwapen per maand te kopen. Hoe wordt dat dan gecontroleerd, vraag ik mij af. Want wapens hoeven in Virginia niet geregistreerd te worden. De wapenhandelaar moest wel naar de politie bellen voor een snelle "background check". Seung-Hui had een blanco strafregister en mocht het pistool meteen meenemen.

De twee pistolen waarmee Seung-Hui een bloedbad aanrichtte, laden automatisch na elk schot een nieuwe kogel. Er passen 15 kogels in het magazijn van de Glock 19. Opmerkelijk, tot 2004 was de verkoop van zulke halfautomatische wapens verboden in de VS. Dankzij een federale wet die in 1994, toen Bill Clinton nog president was, tot stand kwam. President Bush beloofde het verbod te vernieuwen, maar de wet verviel in 2004. De duizenden die gisteren tijdens de herdenkingsdienst in het Cassell Coliseum van Virginia Tech applaudiseerden na de speech van Bush, wisten dat waarschijnlijk niet.

(bronnen: o.a. "Zo eenvoudig koop je een wapen in Virginia", gelezen in De Standaard)

Tags: , , , , , ,

Geen opmerkingen: