07 april 2007

Marseille

Voilà, nu weet u ook waar wij zondag naar toe vliegen. Marseille, hoor ik u al denken, is dat geen grauwe stad? En is het daar niet gevaarlijk? Niet dat we daar op voorhand bij stil stonden, maar Marseille heeft inderdaad een kwalijke reputatie. Maar de stad doet er alles aan om daar snel van af te raken. Want wat lazen wij in De Standaard van 13 september 2003 (heerlijk toch, die online krantenarchieven):

Tegen 2010 ondergaat Marseille een ingrijpende metamorfose. Een groot deel van de stad en de haven wordt door toparchitecten heraangelegd en ingericht met nieuwe ruimten voor werk, wonen en vrijetijd, zodat de inwoners niet meer hun rug naar de Middellandse Zee keren.

Deze stadsvernieuwingsoperatie, de grootste die Frankrijk ooit gekend heeft trouwens, kreeg de naam Euroméditerranée mee. In totaal worden 311 hectare (overzicht - pdf) tussen de haven en het station van Marseille heringericht. Maar liefst 3 miljard euro investeringen moeten van Marseille terug de sociale, economische en culturele draaischijf van het Middellandse-Zeegebied maken, een centrum van uitwisseling tussen het rijke noorden en het armere zuiden.

We zijn intussen vier jaar verder en ik ben benieuwd of het daar al wat opgeschoten is. Voor het culturele koninginnenstuk van Euroméditerranée, de verbouwing van het Fort Saint-Jean tot het "Musée des Civilisations d'Europe et de la Méditerranée", zullen we nog eens terug moeten gaan, want dat opent ten vroegste in 2008 de deuren. Wedden dat u dan wel meewil?

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: