04 april 2007

Russische roulette

Ik hoop maar dat ze "Kunt ge de tekenen van de tijd dan niet duiden?", de paasbrochure van de Belgische bisschoppen, op een heel beperkte oplage hebben gedrukt. Kardinaal Danneels stelde de brochure, waarin de bisschoppen willen afrekenen met het beeld van "de kerk als boze stiefmoeder die niets anders doet dan haar omgeving het leven zuur maken", gisteren met veel tamtam voor aan de pers. Niet meer dat wat windowdressing natuurlijk en dat onderstreepte André-Mutien Léonard, de bisschop van Namen, in een interview met Télémoustique dat uitgerekend gisteren verscheen.

Niemand die zich nog opwindt over een bisschop die holebi's abnormaal noemt. We hebben het allemaal al eens eerder gehoord. Veel schrijnender zijn de uitspraken van de bisschop over condooms. "Voorbehoedsmiddelen zijn een vorm van Russische roulette, want er is slechts een betrouwbaarheid van 90 tot 95 procent, bijvoorbeeld tegen aids", aldus ervaringsdeskundige Léonard die duidelijk geen kaas heeft gegeten van kansberekingen. Trouwens, een condoom biedt wel degelijk meer dan 90 tot 95 procent bescherming, als hij maar op de juiste manier wordt gebruikt.

"De enige bescherming die 100 procent veilig is, is risicovol seksueel gedrag vermijden", nuanceerde Léonard vandaag en hij toonde (zie foto) meteen ook hoe je dat het best kan doen. Onthouding als wondermiddel in de strijd tegen aids, dat we daar zelf nog niet opgekomen waren! De bisschop moet dat misschien eens in Zuid-Afrika gaan vertellen, waar één op vijf volwassenen hiv-positief is en dus élk seksueel contact serieuze risico's inhoudt.

Tags: , , , , , , , ,

2 opmerkingen:

aristophanes zei

Gelijk heb je, collega blogger. Tijd om er eens man- of vrouwmoedig 'in te vliegen' en de waarheid te zeggen. 'Geloven' kan een mooi en troostend ding zijn, maar laten we mekaar geen mietje of jantje noemen. 'De Kerk' als instituut zit er heel erg ver naast. Alleen jammer dat ze in Latijns-Amerika en elders zo'n enorme impact hebben. Misschien ware het idd geen slecht idee die bisschop een stage van een jaar in Zuid-Afrika te laten doen.
Geniet van de Paaszon...
Aristo

aristophanes zei

Gelijk heb je, collega Blogger. Jaren geleden heb ik een tijd in Zuid-Afrika - in het Township Soweto - gewerkt en daar zouden ze beslist niet kunnen lachen met de uitspraken van de eerwaarde bischop. Gelukkig staat het 'instituut' Kerk al heel lang niet meer voor de 'Gemeenschap der gelovigen'. Mijn vader, een zeer gelovig idealist die nu op sterven ligt, wist het al. De kerk is de grootste bedreiging voor de evangelische waarden. En als zijn vrijzinnige zoon kan ik dat alleen beamen en ... betreuren. Toch hoop ik dat het Paasfeest, jou en alle anderen (joden, vrijzinnigen, moslims, ...) een goed gevoel mag brengen.
Aristo