27 juni 2008

Verklikker

Twee weekends geleden de nieuwe Indiana Jones gezien (die trouwens maar zozo is). Het was alweer een poos geleden dat ik nog in de Kinepolis was en het begint er steeds meer op een supermarkt te lijken. De zelfbediening met de schepsnoep is intussen dubbel zo groot als een half jaar geleden. De Amerikaanse toestanden (wie ooit in de VS naar de film geweest is, weet waarvoor ik spreek) zijn niet meer veraf.

Tijdens de pauze wandelde iemand met twee kopjes koffie de zaal in (neen, geen bekers, kopjes!). Zo slaapverwekkend was de film nu ook weer niet. Misschien hadden die mensen tijdens het eerste deel een steak met frieten verorberd en sloegen ze gelijk het dessert over?

Doch dit terzijde. Vorige maand verklaarde Kinepolis naar eigen zeggen de strijd aan met internetpiraten die films opnemen in de filmzaal. Voor de film kregen we een spotje te zien dat ons moest aanzetten om piraten te verklikken via sms.

Enkele bedenkingen:

1) Ze willen dat we verklikker spelen maar die sms kost wel 15 cent. En moeten gsm's niet uit in de bioscoop?

2) Films opnemen met een camera in de bioscoop. Zijn er echt onnozelaars die zich daar mee bezighouden? Hier in Vlaanderen? Ik bedoel maar, op het moment dat een Amerikaanse kaskraker bij ons in première gaat, kan je al een kopie van de DVD downloaden.

Het feit dat films in ons land zowel in het Nederlands als het Frans ondertiteld worden, zou interessant zijn voor piraten. Vreemd genoeg claimt Kinepolis (in De Standaard) dat ze zelf geen last hebben van piraterij. "Maar wij vinden het onze plicht om op te treden", klinkt het. Optreden tegen? Vorig jaar zouden filmpiraten er in geslaagd zijn om in Belgische bioscoopzalen The Simpsons en de laatste Harry Potter-film illegaal op te nemen en begin dit jaar werd een zeventienjarige jongen betrapt terwijl hij de laatste Asterix-film probeerde te camcorden. Hoedanook, niet meer dan een marginaal verschijnsel dus.

Eerst schelden ze je uit voor Piet Piraat en nu moeten we verklikkertje spelen in de bioscoop, de filmindustrie blijft haar klanten als dieven behandelen.

24 juni 2008

Bewogen

Het was een behoorlijk bewogen ochtend, gisteren. In een tijdspanne van amper een uur een nieuw contract getekend én mijn ontslag ingediend (uiteraard bij twee verschillende werkgevers).

Zodoende begin ik op 25 augustus aan —nog maar— mijn derde job. Men kan mij dus bezwaarlijk een jobhopper noemen. Op 18 juli neem ik reeds afscheid van mijn huidige collega's (vakantie schort immers de opzegperiode niet op) om daarna van een XL-vakantie te genieten.

Vijf volle weken om mijn hoofd leeg te maken en te detoxen, het zal nodig zijn. En ja, het probleem met mijn vakantiedagen is ook ineens opgelost.

Tags: ,

23 juni 2008

Vervangprogramma (bis)

Nog een geluk dat de helft van de grootouders een paar dagen eerder uit Slovakije teruggekeerd zijn, of we zaten met een probleem. Morgen staken de openbare diensten nog maar eens voor meer koopkracht en blijven de crèche en het dagverblijf dus opnieuw dicht. Een beetje overdreven, want na de drie stakingsdagen begin deze maand en nog eens twee vorige week (!), hadden ze hun punt wel gemaakt.

Vorige week was onze crèche dankzij de vele werkwilligen (die daarenboven ook nog eens zelf voor een warme maaltijd voor hun kindjes hadden gezorgd - chapeau!) gelukkig open. In het dagverblijf werd echter niet gewerkt. Erg vervelend want concreet betekende dit dat W om vijf voor twaalf van school moest worden gehaald en daar pas om kwart na één terug welkom was. En goed drie uur later moesten we al opnieuw aan de schoolpoort staan (gelukkig kwamen de grootouders toen opnieuw to the rescue).

Fulltime werkende ouders die niet op familie of vrienden konden terugvallen zijn er afgelopen maand dus een handvol vakantiedagen bij ingeschoten. Dat kan tellen, zo vlak voor de grote vakantie (met alle opvangproblemen van dien). Nochtans is ook voor hen het leven duurder geworden.

Tags: , ,

18 juni 2008

1 jaar

Voilà, nog een kroon voor de verzameling. Vandaag vierden we de eerste verjaardag van S. Geen grote festiviteiten maar een simpel feestje in de crèche. We doen het later wel eens uitbundiger over, dachten we toen we zagen dat zijn verjaardag op een doordeweekse woensdag viel. Maar gezien de propvolle agenda zal dat er waarschijnlijk niet meer van komen.

Ja, dat jaar is voorbijgevlogen. We zullen waarschijnlijk snel vergeten zijn hoe intensief en vermoeiend het wel was. Sinds enkele weken slaapt S eindelijk door. En ook al wordt hij de hele week al veel te vroeg wakker (tussen 5 en 6), het is toch een wereld van verschil.

S is een flinke kerel die weet wat hij wil. Een kleine dwingeland, soms. Die zich nog niet goed zelf kan bezighouden maar wel altijd geëntertaind wil worden. Goedlachs, met een glimlach waar je van wegsmelt. Hij staat stevig op zijn benen en stapt al gezwind aan één handje. Nog even en hij is vertrokken. Een echte waterrat, het liefst van al zou hij de hele dag in bad zitten. Roekeloos en daarmee de tegenpool van zijn broer. Voor je er erg in hebt, zit hij halverwege de trap. Het traphekje dat we voor W hebben gekocht zal toch nog van pas komen. Nu ik er over nadenk, we hebben zijn park te snel opgeborgen.

Dat belooft voor de volgende 12 maanden, ik kijk er nu al naar uit.

Tags: ,

16 juni 2008

Springvinger

Uh-oh. "Kijk papa, mijn vinger!" Toen ik deze ochtend W ging wekken, toonde hij mij meteen zijn gekromde middelvinger. Ik dacht eerst nog dat hij Piet Piraat imiteerde, maar het was al snel duidelijk dat hij die vinger niet meer kon strekken. Had hij misschien in een ongelukkige houding geslapen? Hij klaagde niet over pijn, maar die vinger zat echt wel muurvast. Na drie kwartier probeerde ik nog eens -zachtjes, uiteraard- om zijn vinger te strekken, waarop die plots opveerde.

De huisarts denkt dat het misschien een springvinger (oftewel: trigger finger) zou kunnen zijn. Uit de (erg beknopte) Nederlandse vertaling van die Wikipedia-pagina:

Een trigger finger (hokkende vinger) is een aandoening van de pezen in de hand en vingers. Oorzaak is een zwelling in de pees of een vernauwing van de schede rond de pees. In beide gevallen kan de pees niet langer vrijelijk door de peesschede bewegen. Doordat het pijnlijk is de aangedane vinger te strekken raakt deze in een gebogen positie, zodanig dat het lijkt alsof een trigger (trekker van een pistool) wordt overgehaald. Behandeling geschiedt d.m.v. medicatie (een cortisonpreperaat in combinatie met een verdovingsmiddel wordt ingespoten) en/of chirurgie.

En verder lezen we:

Een gans aantal mogelijk oorzaken kunnen dit proces veroorzaken: langdurig autorijden, werken met een pistool, reuma, een peesletsel door een wonde, etc. Een lokaal klein wondje kan een infectie veroorzaken en hierdoor een opzwelling van de pees uitlokken. Soms is het letsel aangeboren, het valt meestal echter niet op totdat het kindje de vingers echt begint te gebruiken.

In ieder geval iets om in de gaten te houden en verder te laten controleren.

Tags: ,

14 juni 2008

Schoon Gent

Met de campagne "Schoon Gent, iedereen content" willen de stad Gent en IVAGO de inwoners én bezoekers van onze stad bewust maken van het groeiende zwerfvuilprobleem. Het stadsbestuur werkte ook een ambitieus actieplan uit met 35 concrete acties om Gent proper te maken en te houden. Er worden extra mensen en veegmachines ingezet om het afval op te ruimen en een nieuw reglement voert administratieve boetes van 120 euro in voor wie zwerfvuil op straat gooit of sluikstort.

Niks te vroeg. Metropolen als Parijs en Barcelona liggen er potverdorie properder bij dan Gent (andere ook niet, Marseille bijvoorbeeld).

Ja, ook ik erger me mateloos aan zwerfvuil. Ons geveltuintje trekt het aan als een magneet. Het lijkt wel alsof al het vuil dat rondvliegt in de straat (ons stuk van de Peerstraat is nogal een tochtgat) blijft hangen in onze Helleborus en kerstrozen. En dan zijn er ook nog die onverlaten die hun lege blikjes en flesjes in ons tuintje mikken of hun viervoeter toelaten het als hondentoilet te gebruiken (er is er nochtans een vlakbij!).

Fijne campagne, alleen jammer dat ze doorkruist wordt door de huidige prikacties bij IVAGO. Want onze stad ligt er momenteel vuiler bij dan ooit. Net nu de toeristen weer massaal neerstrijken in Gent ...

Tags: , ,

09 juni 2008

Snot

Toen ik zaterdagochtend die kriebel in mijn keel voelde, wist ik meteen hoe laat het was. Drie dagen later en mijn hoofd zit nog altijd vol snot. Niet zo erg, ware het niet dat het Niagara-gewijs in mijn keel loopt. Kortom, het soort verkoudheid waar je behoorlijk mottig van wordt. "Je ziet er niet uit", zo probeerde A mij deze morgen op te fleuren, "je zou beter thuis blijven". En ook al voelen we ons niet meteen spectaculair beter, het heeft toch deugd gedaan.

Vorige week waarschijnlijk iets te vaak met natte voeten rondgelopen. Al zitten de vreemde bokkensprongen van het weer (de ene dag moet de verwarming terug aan, de andere is het weer volop zomer) er waarschijnlijk ook wel voor iets tussen.

Een geluk bij een ongeluk: W kon deze middag gewoon thuis eten. Want we waren de derde stakingsdag in de crèche en het dagverblijf natuurlijk glad vergeten. Gelukkig waren ze terug open, alleen in het dagverblijf waren er nog geen warme maaltijden.

Vandaag nog eens op tijd in bed en morgen hopelijk gezond(er) weer op.

Tags: ,

03 juni 2008

Vervangprogramma

Morgen staakt het Oost-Vlaamse stads- en provinciepersoneel voor meer loon. En in tegenstelling tot de recente treinstaking ondervinden we daar wél hinder van. Want de crèche en het kinderdagverblijf blijven dicht. Ik mag dus morgen voor een vervangprogramma zorgen voor twee kinderen. Onoverkomelijk is dat niet want op woensdagnamiddag is W sowieso thuis.

"De staking van morgen zal uitwijzen of de vakbonden veel personeel kunnen mobiliseren of niet. Zo ja, zullen er elders nog acties volgen", lezen we in de krant. Er is alleszins al een stakingsaanzegging voor vrijdag én maandag.

Vrijdag is opnieuw geen groot probleem. Het vaste logeerpartijtje op donderdag bij de grootouders (ook de pedagogische studiedag van de kleuterleidsters donderdag is dus voor ons prima getimed), laten we gewoon een dagje uitlopen. Zo genieten wij van een extra vrije avond. En als er maandag effectief nog gestaakt wordt zullen A en ik elkaar aflossen.

En voor de goede orde: we zouden onze jongens ook gewoon naar de noodopvang kunnen sturen. Maar dat willen we hen (en het werkwillige personeel!), gezien de alternatieven waarover we beschikken, natuurlijk niet aandoen.

Tags: , ,

02 juni 2008

3 jaar

Fier als een gieter vertrok hij deze ochtend met een valiesje vol verrassingen (leuke vingerpopjes van Petit Zsa-Zsa en een snoepje) naar de klas. En wij liepen trots met hem mee. Onderweg vertelde hij aan iedereen die het wilde horen dat het zijn verjaardag was vandaag. Drie jaar is hij geworden. Ja, drie!

Gisterenavond in zeven haasten nog de keuken versierd met vlagjes en ballonnen. Maar uitbundig konden we zijn derde verjaardag niet vieren. Niet dat hij er erg in had, maar zelfs zijn cadeau heeft hij nog tegoed. Het voorbije weekend zat eivol (onder meer met school- en buurtfeesten) en door het onweer (en A die te laat thuis was) ben ik ook vanavond niet in de Dreamland geraakt.

En binnen enkele weken kunnen we de vlagjes alweer uit de kast halen voor de eerste verjaardag van S. Onze beide jongens verjaren dus in juni. Ik betwijfel of ze dat binnen pakweg 15 jaar nog leuk zullen vinden.

Tags: ,