27 juni 2008

Verklikker

Twee weekends geleden de nieuwe Indiana Jones gezien (die trouwens maar zozo is). Het was alweer een poos geleden dat ik nog in de Kinepolis was en het begint er steeds meer op een supermarkt te lijken. De zelfbediening met de schepsnoep is intussen dubbel zo groot als een half jaar geleden. De Amerikaanse toestanden (wie ooit in de VS naar de film geweest is, weet waarvoor ik spreek) zijn niet meer veraf.

Tijdens de pauze wandelde iemand met twee kopjes koffie de zaal in (neen, geen bekers, kopjes!). Zo slaapverwekkend was de film nu ook weer niet. Misschien hadden die mensen tijdens het eerste deel een steak met frieten verorberd en sloegen ze gelijk het dessert over?

Doch dit terzijde. Vorige maand verklaarde Kinepolis naar eigen zeggen de strijd aan met internetpiraten die films opnemen in de filmzaal. Voor de film kregen we een spotje te zien dat ons moest aanzetten om piraten te verklikken via sms.

Enkele bedenkingen:

1) Ze willen dat we verklikker spelen maar die sms kost wel 15 cent. En moeten gsm's niet uit in de bioscoop?

2) Films opnemen met een camera in de bioscoop. Zijn er echt onnozelaars die zich daar mee bezighouden? Hier in Vlaanderen? Ik bedoel maar, op het moment dat een Amerikaanse kaskraker bij ons in première gaat, kan je al een kopie van de DVD downloaden.

Het feit dat films in ons land zowel in het Nederlands als het Frans ondertiteld worden, zou interessant zijn voor piraten. Vreemd genoeg claimt Kinepolis (in De Standaard) dat ze zelf geen last hebben van piraterij. "Maar wij vinden het onze plicht om op te treden", klinkt het. Optreden tegen? Vorig jaar zouden filmpiraten er in geslaagd zijn om in Belgische bioscoopzalen The Simpsons en de laatste Harry Potter-film illegaal op te nemen en begin dit jaar werd een zeventienjarige jongen betrapt terwijl hij de laatste Asterix-film probeerde te camcorden. Hoedanook, niet meer dan een marginaal verschijnsel dus.

Eerst schelden ze je uit voor Piet Piraat en nu moeten we verklikkertje spelen in de bioscoop, de filmindustrie blijft haar klanten als dieven behandelen.

Geen opmerkingen: