13 januari 2008

Bye bye trolley

En zeggen dat ik afgelopen zomer nog speculeerde over nieuwe trolleybussen. Die komen er dus niet want begin 2009 verdwijnt de enige trolleybuslijn van Vlaanderen. Op "onze" lijn 3 zullen vanaf dan milieuvriendelijke hybride bussen rijden.

Een beetje jammer, want zo verdwijnt toch een stuk (zelfs communautair geladen) geschiedenis. Anderzijds zijn die hybride bussen wel een mooi alternatief. Ze zijn de helft stiller dan gewone bussen en stoten ook 40 procent minder CO2 uit. Ok, da's meer dan de trolleys (die op elektriciteit rijden en dus geen CO2 uitstoten) maar die moesten toch om de haverklap door gewone bussen vervangen worden bij wegenwerken of evenementen (Gentse Feesten, ...) op hun traject.

In een perfecte wereld zou De Lijn natuurlijk nieuwe trolleys (de huidige zijn na 19 jaar dienst helemaal versleten, om van de toegankelijkheid nog maar te zwijgen) aankopen die dan indien nodig tijdelijk vervangen kunnen worden door hybride bussen.

Blijkbaar is de beslissing om de trolleylijn af te schaffen nog maar heel recent genomen. Vorige maand probeerde onze schepen van Mobiliteit Karin Temmerman nog de directie van De Lijn te overhalen om de huidige trolleybussen te vervangen door nieuwe.

De Lijn heeft trouwens plannen om op termijn lijn 3 opnieuw te vertrammen (opnieuw, want op lijn 3 reed oorspronkelijk een tram). Dat zullen de winkeliers en bewoners van de nog niet zo lang geleden opnieuw aangelegde Dampoortstraat en Steendam (en de Dendermondsesteenweg die momenteel wordt vernieuwd) ongetwijfeld graag horen. De Stad Gent is dan ook -en terecht- geen vragende partij voor een nieuwe tram 3.

De bovenleiding van de trolley (het laatste restant van de oorspronkelijke tramlijn 3) blijft dus nog wel even hangen.

Tags: , ,

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi!
Ikzelf ben trolleybuschauffeur en vind het ook heel spijtig dat de trolleys verdwijnen. Eerst zullen er nog nieuwe bovenleiding in de Dendermondsesteenweg gelegd worden maar eens de trolleys verdwenen zijn zullen alle bovenleidingen ook definitief afgebroken worden want een tram 3 moet niet verwacht worden in de eerste 20 tot 25 jaar.
Groetjes! Dominiek