01 juli 2008

Afrekening

Recent viel de jaarlijkse afrekening van Electrabel in de bus. Vorig jaar kregen wij maar liefst 744 euro terug (neen, dat was geen vergissing!).

Raad eens, aan de hand van de evolutie van ons verbruik, hoeveel we dit jaar terug krijgen?

Electriciteit

Ons electriciteitsverbruik blijft —weliswaar licht— stijgen (vorig jaar 3,7 procent), maar gezien de gezinsuitbreiding is dat ook niet verwonderlijk (S alleen al is verantwoordelijk voor ettelijke extra gevulde wasmachines en droogtrommels). Sinds de invoering van het weekendtarief begin 2007 is ons piekverbruik gedaald en ons dalverbruik navenant gestegen.

Gas

Woeha! Vorig jaar 43 procent minder gas verbruikt. Dat was eigenlijk wel te verwachten want het voorjaar van 2007 was uitzonderlijk zacht: begin april kon de verwarming al uit. Om zoals gewoonlijk pas in oktober terug ingeschakeld te worden.

Rien ne va plus

En hoeveel krijgen we nu terug? Niks, noppes, nada. We moeten zelfs 200 euro bijbetalen. En de maandelijkse factuur schiet omhoog met een ongehoorde 52 euro! Geen idee hoe dat mogelijk is maar tijdens de 347 dagen tussen de meteropnames (van 13 april 2007 tot en met 24 maart 2008) hebben we 9 procent méér gas verbruikt.

Maar niet dat meerverbruik maar de gestegen prijzen zijn de grote boosdoener. Zo is de gasprijs op 1 december 2007 gestegen met zo maar eventjes 45 procent (3,56651 vs 2,46514 c/kWh)! Ook elektriciteit werd duurder, 12 procent tijdens de piekuren en 24 procent tijdens de daluren. Daarenboven zijn ook de fameuze nettarieven nog maar eens duurder geworden (we betalen dit jaar 67 euro extra). Leve de vrijmaking van de energiemarkt!

Tot slot nog dit. Geraakt er eigenlijk iemand wijs uit de prijsformules die Electrabel hanteert?

Net wat ik dacht.

Tags: , ,

Geen opmerkingen: