20 september 2007

The Great Global Warming Swindle

Vorig weekend gezien in Terzake zaterdag: The Great Global Warming Swindle. De omstreden documentaire van Channel 4 waarin de klimaatsceptici aan het woord worden gelaten. In een notendop komt hun boodschap hier op neer. De mens heeft een verwaarloosbaar aandeel in de opwarming van ons klimaat. Het voornaamste broeikasgas is waterdamp. Niet de menselijke uitstoot van CO2 maar wel de activiteit van de zon zorgt voor de opwarming van de aarde.

Kortom, sit back and relax, we kunnen er toch niets aan doen. Trouwens, het is al eerder gebeurd. En we hebben tijdens de Medieval Warm Period niemand horen klagen. En over het smelten van het poolijs zei één of andere Japanse professor: dat is gewoon de lente, stupid. Ik moest er aan denken toen ik deze week las dat de Noordwestelijke Doorvaart, de zeeweg die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan via de Canadese wateren voor het eerst sinds mensenheugenis (de waarnemingen begonnen in 1978) ijsvrij en bevaarbaar is. Dat zal dan ook wel het spel van de seizoenen zijn zeker?

Maar waar komt het fabeltje dat de menselijke uitstoot van CO2 ons klimaat opwarmt dan vandaan, vroeg de documentairemaker zich af. Van linkse rakkers en van Margaret Thatcher, wist een Britse wetenschapsjournalist op rust te vertellen. Pardon? De linkse rakkers hadden na de val van het communisme een nieuw project nodig en na de oliecrisis en de mijnstakingen trok Thatcher voor de energievoorziening van Groot-Brittannië de kaart van kernenergie. Niet iedereen zag de voordelen van kernenergie en daarom pompte de Iron Lady veel geld in onderzoek dat een link tussen CO2 en de opwarming van het klimaat moest aantonen. Tja, het is een complottheorie gelijk een andere.

Zes maanden na de uitzending op Channel 4 blijft er van de pseudowetenschappelijke argumenten van The Great Global Warming Swindle geen spaander meer heel.

Zaterdag opnieuw een niet te missen aflevering van Terzake want dan zenden ze The Denial Machine uit:

Een Canadese tv-ploeg ging na wat de wetenschappers drijft die de consensus over de klimaattheorie op losse schroeven willen zetten. Resultaat is een onthullende reportage over hoe wetenschappers zich een conclusie laten opdringen en die met vuur verdedigen als het maar genoeg betaalt. Bovendien is het niet de eerste keer dat dat gebeurt. De olie-industrie sponsort, net als destijds de tabakslobby, graag wetenschappelijk onderzoek.

Tags: ,

Geen opmerkingen: