14 maart 2006

Die ochtend op Mars

Ah, de ruimtevaart. Altijd al wijs gevonden. Tot u spreekt dan ook de man die zonder (al te veel) overdrijven in zijn jeugd alleen maar spreekbeurten over de ruimtevaart heeft gehouden. Ik denk dat ik daarom ook zo vaak van school ben veranderd. Om steeds opnieuw dezelfde spreekbeurt te kunnen houden. Die ik natuurlijk wel up-to-date hield. Ok, that just sounded cool. Ik ben helemaal niet zo vaak van school veranderd. Maar bon, de ruimtevaart dus, het zal hier regelmatig aan bod komen.

Vrijdag is de Mars Reconnaissance Orbiter van NASA, na een trip van zeven maanden, met succes in een baan om Mars gebracht. De MRO zal vijf jaar lang elliptische euh ... rondjes draaien rond de rode planeet, op zoek naar water. En intussen spectaculaire beelden maken met een bijzonder gesofisticeerde camera en terugzenden naar de Aarde. De NASA verwacht om en bij de 34 terabyte data van de MRE. Er cirkelen nu dus al vier ruimtetuigen rond Mars (we hadden al de Mars Global Surveyor en de Mars Odyssey, beiden van de Amerikaanders en de Mars Express van ESA, de Europese ruimtevaart organisatie).

Maar hoe zou het eigenlijk nog zijn met Spirit en Opportunity? U weet wel, de Mars Exporation Rovers die begin 2004 (ja, dat is al zolang geleden) op de rode planeet neerploften. Kon niet beter, dankuwel. Beide robotwagentjes houden het intussen respectievelijk reeds 777 en 756 sols oftewel marsdagen (een marsdag duurt 24 uur en 39 minuten) uit. En te zeggen dat hun missie er eigenlijk in april 2004 al opzat. Op hun kilometerteller staat intussen bijna 7 kilometer. Ongelooflijk toch. En dat de NASA er niet in slaagt om de Space Shuttle veilig de ruimte in te krijgen omwille van rondvliegende stukjes ... piepschuim.

Technorati Tags: ,

Geen opmerkingen: