11 april 2008

Stasi-snippers

"Music to die for", de voorlaatste (*) aflevering van Lewis, vond ik zonder twijfel de beste tot nu toe. En niet alleen omdat er zo vaak naar Morse wordt verwezen. In de aflevering wordt Laurence Fox voor onderzoek naar het Stasi-archief in Berlijn gestuurd. Daar krijgt hij te horen dat een deel van de vernietigde dossiers momenteel met speciale software wordt gereconstrueerd. Fictie? Helemaal niet, lazen we een tijd geleden in Wired.

Vlak voor de val van de Muur in 1989 probeerde de Oost-Duitse geheime politie haar -bijzonder omvangrijke- archieven te vernietigen. Die papierberg in de fik steken zou te veel argwaan wekken. Versnipperen dan maar. Toen de papierversnipperaars het begaven werd er verder met de hand gescheurd. 45 miljoen pagina's werden zo door de "Papierwolfs" manueel versnipperd. Goed voor 16.000 zakken met in totaal 600 miljoen snippers. Die nu met scanners en software, waaraan Duitse wetenschappers vier jaar lang hebben gewerkt, digitaal terug aan elkaar worden gekleefd. Een klus die in vijf jaar tijd geklaard moet zijn.

Dat doet er mij aan denken dat ik Das Leben der Anderen nog altijd moet bekijken. Maar dat zal niet voor morgen zijn, want dan zendt Canvas de voorlopig laatste Lewis uit. Voorlopig, want op de website van ITV lezen we:

Lewis has finished for now, but please stay tuned for updates on when he'll return...

Niet "if" maar "when" dus, en daar zijn we blij om.

(*) Canvas heeft de afleveringen van het tweede seizoen van Lewis door elkaar geklutst, eigenlijk is "Music to die for" niet de voorlaatste maar de tweede aflevering van het tweede seizoen.

Tags: , , , ,

Geen opmerkingen: