11 februari 2008

Luierpremie

Heeft u nog iets gehoord over de luierzak? Wij niet. Ja, ik weet ook wel dat Kris Peeters intussen minister-president is geworden maar ik heb het wel degelijk over de selectieve inzameling van luiers. Een jaar geleden werd Peeters, toen nog minister van Leefmilieu, helemaal wild van het voorstel van Hilde Crevits, die intussen Peeters heeft opgevolgd maar toen nog gewoon parlementslid was, om luierafval selectief op te halen.

Selectieve ophaling allemaal goed en wel, waar waarom niet proberen de luierberg in te perken door milieuvriendelijke alternatieven te promoten? Dat vat mijn bericht hierover van een jaar geleden in één zin samen.

W is er nog maar pas uit, maar S doet het net zoals zijn broer in katoenen luiers. "Als de luierzak binnenkort ingevoerd en gesubsidieerd wordt, dan moet een kleine aanmoedigingspremie voor wie zich de moeite getroost om wasbare luiers te gebruiken er wel af kunnen", schreven we vorig jaar. En kijk, een jaar later is de luierzak een stille dood gestorven maar die aanmoedigingspremie komt er wel. Want afgelopen weekend lazen we dit in de krant:

"De stad Gent gaat de afvalberg te lijf die veroorzaakt wordt door wegwerpluiers. Ouders die kiezen voor de milieuvriendelijke want herbruikbare katoenen luier, krijgen vanaf volgend jaar een premie van 100 euro."

Applaus! Al zal die premie voor ons wel net te laat komen, maar da's niet erg. Tenzij we nog voor een derde zouden gaan, natuurlijk.

Tags: , , ,

Geen opmerkingen: