17 augustus 2009

Peerstraat

Vanavond lag er een brief op de mat van Sofie Bracke, gemeenteraadslid van Open VLD Gent. Een bewoner van onze Peerstraat had haar gewezen op de slechte staat van onze straat en daarover stelde ze prompt een vraag aan Martine De Regge, schepen van Openbare Werken.

Bij de brief zat ook een kopie van het antwoord van de schepen. Samengevat: ja, we weten dat de Peerstraat er niet bepaald goed bijligt maar veel straten in Gent zijn er nog slechter aan toe. In de huidige legislatuur (dus tot en met 2012) is de heraanleg van de Peerstraat niet voorzien.

Ik schreef eerder (2006, 2008) al over onze straat en kon dan ook niet anders dan te reageren op de brief. Een e-mail naar Sofie Bracke met schepen De Regge en burgemeester Termont in cc:

Beste mevrouw Bracke,

Dank voor uw brief en uw vraag aan schepen De Regge in verband met een eventuele heraanleg van de Peerstraat.

Hierbij enkele bededingen die ik in kopie ook overmaak aan mevrouw de schepen en burgemeester Termont.

Dat de Peerstraat zich in slechte staat bevindt, daar is geen discussie over. Maar de Peerstraat is lang niet de enige straat in Gent die opnieuw aangelegd moet worden en koken kost geld. Alle begrip daarvoor. Het WIS (Wegen Inventarisatie Systeem) dat, zoals mevrouw de schepen in haar antwoord op uw vraag schetste, zo objectief mogelijk bepaalt welke straten moeten worden heraangelegd, lijkt een nuttig instrument.

Ik vraag mij wel af of het WIS ook rekening houdt met het verkeer dat een bepaalde straat te slikken krijgt. Ik vraag dat omdat vorig jaar de Wielewaalstraat heraangelegd werd (op schitterende wijze trouwens!). Voor zover ik mij kan herinneren bevond die straat zich niet in slechtere staat dan de Peerstraat. De Wielewaalstraat is een erg rustige straat die enkel door buurtbewoners wordt gebruikt, er is daar bijna geen doorgaand verkeer.

De Peerstraat daarentegen is -met twee scholen, een kinderdagverblijf, een zwembad en enkele nabijgelegen bedrijven- veel drukker, zeker tijdens de spitsuren. Daarenboven wordt de Peerstraat meer en meer als sluipweg gebruikt door verkeer dat van Mariakerke komt en de kleine buitenring op moet en via de Peerstraat het kruispunt met de Rooigemlaan afsnijdt. Eenmaal helemaal afgewerkt zal het Malpertuus-project trouwens voor nog meer verkeer zorgen.

Het is dan ook bijzonder jammer dat het stadsbestuur onze straat nog zeker 4 jaar langer laat verkommeren.

PS: Morgen wordt de watervoorziezing in de Peerstraat al voor de derde keer op korte tijd onderbroken. Na werken op donderdag 13 en vrijdag 14 augustus zaten we op zaterdagochtend 15/8 plots opnieuw zonder water. Te oordelen aan de afspanning van de brandweer misschien het gevolg van een verzakking? Nog maar eens een illustratie van de erbarmelijke staat waarin onze straat verkeert ...

Tags: , , , ,

1 opmerking:

wijnse zei

Ik heb net dezelfde brief gekregen aangaande onze straat (Octaaf Soudanstraat). alleen de kern van Gent telt, al de rest is quantité neglisable! Willen we een partiij op ons eigen beginnen, jij mag lijsttrekker zijn, ik zal duwen ;-)