01 april 2011

72 euro

Neen, ik ben niet kwaad. Ik ben in de war. Waarom betalen wij vanaf morgen nu eigenlijk 6 euro per maand meer voor onze elektriciteit? Voor een upgrade van het aftandse Belgische net? Graag, want binnen pakweg tien jaar worden we misschien wel allemaal leverancier. Maar daar betalen we toch al voor? Al eens uitgerekend hoeveel extra distributiekosten we moeten ophoesten sinds de zogezegde liberalisering van de energiemarkt? Voor subsidies voor isolatie en andere energiebesparende investeringen? Tiens, ik dacht dat die betaald werden met ons belastinggeld?

Werd de renovatiepremie niet van de ene dag op de andere stopgezet wegens 'overweldigend succes'? Waarom kan dat niet met die groenestroomcertificaten?

Ok, ik geef het toe. Ik ben kwaad. Gloeiend zelfs. Omdat heel wat senioren (God bless them!) en bedrijven die zonnepanelen hebben laten plaatsen als belegging. Fiscale optimalisatie. Ge moet al goed zot zijn om het niet te doen. Toch?

Het geld halen waar het zit. De winsten op de afgeschreven (kern)centrales afromen, bijvoorbeeld. En bestaat er niet zoiets als een belasting op schotelantennes? Want die ontsieren het straatbeeld, meneer. Als visuele pollutie kunnen die panelen anders wel tellen.

Maar kijk, we hebben er een nieuwe hobby bij. Elke maand stappen we af bij iemand met zo'n lelijk dak. 6 euro graag.

1 opmerking:

Pascal zei

If you can't beat them, join them.