31 januari 2007

Ecodriving

"De chauffeurs in dienst van de Vlaamse overheid krijgen binnenkort allemaal een opleiding rond energiezuinig -en defensief rijgedrag (ecodriving)", lazen we in een persbericht over het actieplan 2007-2010 van de ministers Bourgeois, Peeters (ja die) en Van Brempt voor een milieuvriendelijker mobiliteit van de Vlaamse overheid.

Ik doe elke dag aan "ecodriving" door met de fiets naar het werk te pendelen (ook de Vlaamse ambtenaren moeten vanaf nu voor korte dienstverplaatsingen op de fiets). Maar ook met onze nieuwe Partner wil ik het graag proberen. Al was het maar omdat we nu geen gratis tankkaart meer hebben. En de boordcomputer waarover de Partner beschikt, helpt bij het zuinig rijden. Met een simpele druk op de knop kan ik het huidige en gemiddelde verbruik aflezen en zie ik meteen ook hoe ver we nog geraken met de resterende diesel in de tank (handig op reis!).

Ecodriving levert een brandstofbesparing tot 10 procent (en meer) én een even grote reductie in de uitstoot van CO2 op. Maar er zijn nog meer voordelen zoals minder slijtage en onderhoudskosten. Tien gouden tips:

  • Schakel tijdig naar een hogere versnelling
  • Rij met een constante snelheid
  • Volg de verkeersstroom
  • Laat gas los wanneer je een kruispunt of licht nadert
  • Rem op de motor
  • Rij niet te snel
  • Hou de bandenspanning op peil
  • Gebruik de boordapparatuur zinnig
  • Vermijd overbodig gewicht
  • Laat de motor niet onnodig draaien

Vanavond meteen uitgeprobeerd en het werkt wel degelijk (als ik de boordcomputer mag geloven tenminste). Aan 90 km/uur in vijfde versnelling op een vlakke weg (de R4), daalde het verbruik van de Partner tot 4 liter per 100 km en zelfs minder.

Alle beetjes helpen. En zeggen dat ik An Inconvenient Truth nog altijd niet gezien heb (ligt nu in de videotheek dus dat wordt iets voor dit weekend).

Meer op: www.eco-driving.be

Tags: , ,

29 januari 2007

De Slimste Mens

De finaleweek van de Slimste Mens Ter Wereld is begonnen. Nu ik over nadenk, de Slimste Mens is waarschijnlijk het eerste tv-programma sinds lang waarvan ik geen enkele aflevering heb gemist (en ook niet uitgesteld heb bekeken). Dat heeft natuurlijk veel te maken met het (voor mij) perfecte uitzenduur (rond de klok van tien). Ja, met een peuter en een zwangere vrouw in huis, komt een mens in de week duidelijk niet veel meer buiten.

Maar u hoort mij niet klagen. De Slimste Mens is een heel leuk spelletje, het is altijd lachen geblazen, de BV's die de revue passeren zijn nog lang niet belegen en je steekt er ook nog wat van op. Bijvoorbeeld dat ik veel weet maar er nooit kan opkomen (toch niet in een paar seconden). Dat ik het Pfaff-nageslacht niet ken, vind ik geen schande (wel integendeel). En Mieke Debruyne gaat door naar de volgende aflevering dus onze week is goed begonnen.

Nu we het toch over tv-programma's hebben (wees gerust, we maken er geen gewoonte van), Bruno Wyndaele, die het eerste seizoen van De Slimste Mens presenteerde maar toen met slaande deuren vertrok bij Woestijnvis, is op maandag zowel op Eén (Beste Vrienden) als op Canvas (Monumenstrijd) te zien. Ook voor Beste Vrienden gaan we graag zitten. Ik ben er vrij zeker van dat dit programma door de touroperatoren wordt gefinancierd. Neen, het kan geen toeval zijn dat dit programma in januari én op maandag wordt uitgezonden. Volgens mij worden er bij Pegase (één van de sponsors van het programma), Thomas Cook, Neckermann en co op dinsdag opmerkelijk meer vakanties geboekt.

Update di 30/1: Dames excusez le mot, maar wat een kuteinde voor Mieke Debruyne! Karl Vannieuwkerke gaf met moeite vijf juiste antwoorden. Stop, stop, stop, dat was alles wat er uit kwam. Waarom kreeg hij geen sportvraag op het einde? Dan mocht hij met "schrijver" oververdiend opkrassen. En "CDU", ik riep het nog! Dju toch!

Tags: , , , ,

28 januari 2007

Onredelijk

Bjørn Erik Thon, de Freya Van Den Bossche van Noorwegen, tikt Apple op de vingers na een klacht van de Noorse consumentenbond. Die noemt het DRM-systeem van de iTunes Store "onredelijk". (Voor wie geen Pappenheimer of niet de Slimste Mens Ter Wereld is, DRM staat voor Digital Rights Management en betekent zo veel als kopieerbeveiliging).

Liedjes die je op iTunes koopt kan je op vijf computers (vijf tegelijk en je kan op elk moment een computer "deauthorizen" en een andere "autohorizen") en een onbeperkt aantal iPods afspelen. Je kan die nummers ook quasi onbeperkt op CD branden.

Zo onredelijk vind ik dat niet. Het enige wat je niet kan is die nummers op andere muziekspelers afspelen. En daar is het de Noren natuurlijk om te doen (niet alleen de Noren trouwens, want ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben de consumentenorganisaties nu plots het licht gezien).

"It cannot be good for the music industry for them to lock music into one system", verklaarde Thon. Da's een goeie. Ja, Apple zou haar FairPlay-systeem in licentie kunnen geven aan haar concurrenten. Maar laat ons wel wezen, zonder DRM mocht Apple van de platenmaatschappijen natuurlijk nooit met de iTunes Store beginnen.

Wie een probleem heeft met DRM kan sinds kort gewoon terug CD's kopen. Universal, Warner en de indies zijn er nooit mee begonnen, Sony BMG is er een jaar geleden (nadat bleek dat haar beveiliging de deur voor spyware en virussen allerhande wijd open had gezet) al mee gestopt en sinds enkele maanden staat er ook geen kopieerbeveiliging meer op de CD's van EMI. Vorige week raakte ook bekend dat de vier majors overwegen om de DRM-bescherming op muziekdownloads af te schaffen. Eerst zien dan geloven. Of verwachten ze nu echt dat Apple het voorbeeld van Microsoft, die per verkochte Zune één dollar stort aan Universal, gaat volgen?

Tags: , , ,

24 januari 2007

Litvinenko

"Politie weet wie Litvinenko vergiftigde". Bizar. Dat is toch wel het minste wat je kan zeggen van de zaak Litvinenko. Voor wie de voorbije maanden op Mars zat, we hebben het over de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko die in Londen vergiftigd werd met radioactief polonium-210.

Stuff for movies, absoluut. Lang zullen we er niet op moeten wachten. Er staan er al twee op stapel. Zo zou niemand minder dan mijn favariete regisseur, Michael Mann, het boek dat de weduwe van Litvinenko momenteel aan het schrijven is (Columbia Pictures legt meteen 1,5 miljoen dollar op tafel voor de filmrechten), verfilmen.

Benieuwd of we er wijzer zullen van worden. Waarom in godsnaam polonium? Dat vraag ik mij nog altijd af. Want er bestaan natuurlijk veel eenvoudiger en vooral goedkopere (de dosis die Litvinenko toegediend kreeg zou naar verluidt 7,6 miljoen euro hebben gekost) manieren om iemand om zeep te helpen. Die daarenboven geen radioactief spoor van Londen tot in Rusland achterlaten.

Als signaal? Afschrikking? Omdat een vergiftiging met polonium een langzame en bijzonder pijnlijke dood is? Waarvoor een simpele capsule in een kopje thee genoeg was?

Tags: , , , ,

22 januari 2007

Luierzak

"Peeters wil selectieve inzameling luiers financieel steunen", lazen we vandaag op de telexen. "Selectief inzamelen van luierafval kan bijdragen tot het verminderen van het restafval en verdient dus financiële ondersteuning", zo laat de Vlaamse minister van Leefmilieu Kris Peeters weten in een persbericht.

"Samen goed sorteren = beter recyleren", alleen in Antwerpen hebben ze dat nog niet zo begrepen (herinner u de hoog oplopende discussies over de gescheiden huisvuilophaling tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen). Ik sta thuis in voor de afvalverwerking (ja, in mijn geval houdt dat meer in dan alleen maar op tijd de vuilniszakken buiten zetten). Dus in tegenstelling tot de gemiddelde Antwerpenaar weet ik perfect wat er wel en niet in de PMD-zak (neen, yoghurtpotjes niet) en GFT-bak mag.

In Gent staan we (wat had u gedacht) natuurlijk al jaren verder. "Afval. Het moet met minder!", luidt hier het ordewoord. W doet het in wasbare luiers. Ik heb nu even geen tijd om op te zoeken hoeveel volle vuilniszakken dat op jaarbasis uitspaart. Maar het zijn er veel. Als de luierzak binnenkort ingevoerd en gesubsidieerd wordt, dan moet een kleine aanmoedigingspremie voor wie zich de moeite getroost om wasbare luiers te gebruiken er wel af kunnen. Al was het maar omdat ik dan aan iets leuks kan denken terwijl ik de zoveelste kakluier van W sta uit te wassen (u dacht toch niet dat we dat zó in de wasmachine stopten?).

PS: in sommige Vlaamse gemeenten krijgen MIO-ouders (*) een premie, in Gent (nog?) niet.

(*) MIO = een bekend Italiaans merk van wasbare luiers.

PPS: over de titel van dit stukje, ik heb het woord niet uitgevonden maar het vat mijn mening over onze minister van Leefmilieu wel mooi in één woord samen.

Tags: , , , ,

21 januari 2007

Dikke tong

Nu had ik het toch wel weer zeker? Een gezwollen tong. Nog erger dan die keer vorig jaar. Ook nu merkte ik er in de vroege ochtend (ik werd gewekt door de wind) nog niks van. Maar bij het opstaan kon ik met moeite mijn tong uitsteken, laat staan spreken. En het duurde deze keer tot de vooravond vooraleer alles weer normaal was.

Een allergische reactie? Misschien, al heb ik zo mijn twijfels. Voor het geval het zich nog een derde keer voordoet, toch maar eens noteren wat ik vorige avond allemaal consumeerde. Twee pizza's van wijlen Dr. Oetker (Hawai en Vegetale) met een slaatje. Samen met A natuurlijk. Eet ik regelmatig dus dat kan het niet zijn. Een zakje schepsnoep van de nachtwinkel aan de Studio Skoop. De gebruikelijke lekkernijen van Haribo. Was er iets mis met die snoep dan had zich dat waarschijnlijk wel anders geuit. Na de film nog twee cocktails met rum (Cuba Libre en Daquiri).

Ja, het was een gezellige avond. Wel ironisch dat ik na het zien van Babel (een geweldige film!) een halve dag geen deftig woord meer kon uitbrengen.

Tags: , , ,

Echo 4

We zijn halfweg, jongens en meisjes. Iets meer dan 20 weken om precies te zijn. Tijd voor echo 4 dus. Nummer 2 groeit als kool, weegt nu 361 gram en meet (update!) 14,7 cm (bij benadering, natuurlijk). De eerste echo's zijn altijd de leukste en de mooiste. Inderdaad, voor wie de vorige filmpjes heeft gezien, is deze echo al veel minder interessant. Spoel misschien snel door naar 2:07 waar het hartje en de aorta duidelijk te zien zijn.

Eigenlijk duurde deze echo nog enkele minuten langer. Een paar heel interessante minuten. Ja, het heeft even geduurd voor de gynaecoloog zeker was. Die minuten heb ik er natuurlijk uit geknipt. Niet dat het staatsgeheim is of zo, maar we houden het graag nog even voor onszelf. Misschien wel tot 6 juni. Intussen kan u hier gerust een gokje wagen. Zet er dan ook even bij waarom u denkt dat W een broertje of een zusje krijgt. Extra suikerbonen voor de origineelste inzending!

Halfweg. Dat betekent ook dat we zo stilletjes aan in gang moeten schieten. Want aan de tweede kinderkamer is nog heel wat werk. Nu nog één groot rommelkot. Er moet nog een beetje gepleisterd worden, parket gelegd, geschilderd en behangen. Het houdt nooit op. En al heb ik daar nog wel even tijd voor, de ideeën voor het geboortekaartje mogen ook beginnen komen. Gelukkig moeten we nu nog maar één naam zoeken. Dat zal al moeilijk genoeg zijn.

Tags: , ,

18 januari 2007

Flagship store

Een Ikea in Gent. Zelf ben ik niet zo'n fan, maar dat wist u al. De oortjes van mijn talrijke en trouwe vrouwelijke lezers (dat wist u ook al) begonnen wél meteen te flapperen.

We vergaten gisteren nog te vermelden dat de Ikea in Gent niet zomaar een Ikea wordt. Want de Zweedse meubelgigant gaat in The Loop haar grootste vestiging van België bouwen. En ze willen er iets speciaals van maken, het wordt dus niet zomaar de zoveelste "banale schoendoos". The flagship store, zoals ze dat in Amerika zouden zeggen.

Ik hou nu al mijn hart én mijn VISA-kaart vast.

Tags: , ,

17 januari 2007

The Loop

Het kersverse Gentse stadsbestuur zet duidelijk vaart achter The Loop. Nog deze maand moet het ruimtelijk uitvoeringsplan in de gemeenteraad worden goedgekeurd. Wie deze post gemist heeft, we hebben het over de terreinen rond Flanders Expo. Nu nog één grote parking, maar binnenkort moet daar een nieuw stadsdeel verrijzen. Met 300.000 vierkante meter kantoren en winkels. Maar aan de kant van de ringvaart zouden ook mensen gaan wonen (ik hoor ze het nu al uitleggen aan de telefoon: "Na de Ikea, de eerste links, het derde huis.").

Enfin, het moet vooruit gaan. Ikea wil deze zomer nog beginnen bouwen, de opening is voorzien voor begin 2008. Er komt zeker ook een nieuwe bioscoop met acht zalen en één IMAX-scherm. De Decascoop (excuseer, Kinepolis Gent) blijft in Ter Platen dus er komt waarschijnlijk een extra Kinepolis in Gent, al zouden er nog verschillende andere kandidaten zijn om deze bioscoop uit te baten. Verder zijn er ook plannen voor een nieuwe concertzaal en zullen behalve de Ikea ook nog verschillende andere grote detailwinkels (een nieuwe Media Markt?) zich in The Loop vestigen.

"The Loop" is, behalve een belachelijke naam, een verwijzing naar Adolphe Pégoud, die in 1913 als eerste een succesvolle looping maakte op het terrein. Ik herinner mij het vliegveld nog heel goed, trouwens. En vooral die keer toen we uitgenodigd werden om mee te vliegen maar dat om welke reden dan ook (ik stond nochtans te springen) niet gedaan hebben. Straf, want ik heb maar tot mijn vijfde (ja, dat is dus op de kop 30 jaar geleden!) in Sint-Denijs-Westrem gewoond.

Tags: , , ,

15 januari 2007

Smetvrees

Misschien vraagt u zich, na het lezen van deze post, ook wel af of A eigenlijk seropositief is voor CMV (cytomegalie). Helaas. Want bij een besmetting kunnen de gevolgen zo mogelijk nog erger zijn dan bij toxoplasmose (ik heb onze zwangere kennissenkring al genoeg de stuipen op het lijf gejaagd, dus ik bespaar u de details). Peuters zijn erg vatbaar voor dit virus dat via de lichaamsvloeistoffen wordt overgedragen. Jonge moeders lopen dus een verhoogd risico, daar hoef ik geen tekening bij te maken.

Ook al is dat lang niet evident met zo'n kleintje in huis dat constant loopt te snotteren en te kwijlen (z'n laatste kiezen komen er nu door), we passen dus wel even op. Handen wassen, dat is tegenwoordig het ordewoord ten huize dimboo. Vrees niet, A heeft dus (nog) geen last van smetvrees.

Tags: , , , ,

13 januari 2007

Spaargeld

Ik was weer not impressed toen ik op 2 januari zag wat mijn spaarcenten vorig jaar hadden opgebracht. Mijn eerste goede voornemen van het jaar was dan ook om die centen in 2007 meer te laten opbrengen. Natuurlijk trappen wij al lang niet meer in de (tijdelijke) spaarpromoties van de grootbanken. Want 1,5 + 2 = nog altijd veel te weinig. Maar sinds vandaag hoef ik niet verder te kijken. Want we hebben een auto gekocht.

Ja, die Partner. Nog een weekje wachten en dan is hij echt van ons. Vooral van A dan, die hem nodig heeft voor het woon-werkverkeer. En daar ben ik heimelijk een beetje jaloers op (en niet alleen omdat ik op de fiets tegenwoordig wel elke dag een storm moeten trotseren). Een nearly new car, maar wat een prachtige en comfortabele wagen! Met alles er op en er aan, full option zoals dat momenteel op het autosalon heet. Lichten die automatisch aanfloepen wanneer het donker wordt (of wanneer je een tunnel inrijdt, merkten we tijdens de proefrit) en nog meer van die handige snufjes. Maar vooral, ik zal W weer zelf in en uit de auto kunnen laden zonder pijn te lijden.

Tags: , , , , ,

Pletwals

De batterijen waren dinsdagavond al zo goed als leeg. En ze geraakten daarna niet meer opgeladen. Ik lag gisteren dan ook nog voor tien uur in mijn bed. Geslapen tot iets voor negen. Om na bijna twaalf uur slaap herboren weer op te staan, hoop je dan. Maar niks bleek minder waar. Het voelde aan alsof er een pletwals over me heen was gereden. En daarna in achteruit nog een keer. Het is sinds die vrijdag alleen maar verslechterd. Ik zou er nog lang over kunnen zeuren. Ijdele hoop, laat ik het daar bij houden. Ik denk dat ik vanavond toch maar op mijn "normaal" uur ga slapen.

Tags: ,

10 januari 2007

Vaker dan nodig

Gelezen in De Standaard vandaag: Zwangere vrouwen laten zich vaker onderzoeken dan nodig.

Het Riziv en het Intermutualistisch Agentschap (IMA) onderzochten hoe de aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) worden opgevolgd. Ik verslikte mij bijna in mijn koffie toen ik het volgende las:

Het onderzoek naar toxoplasmose en het cytomegalovirus (CMV) wordt dan weer te vaak herhaald. Volgens het kenniscentrum is een eenmalig onderzoek voor of bij het begin van de zwangerschap voldoende, maar vaak worden deze tests verschillende keren afgenomen.

Wablieft? Ik ben onze gynaecoloog voor eeuwig en altijd dankbaar dat hij die aanbevelingen niet opvolgt. Bij het begin van de zwangerschap van W was A niet immuun voor toxoplasmose. Goed drie maand later bleek ze, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch besmet te zijn geraakt (neen, ze had er niks van gemerkt). Een zware antibioticakuur moest verhinderen dat W in spe ook besmet zou raken. Gelukkig is de kans dat een toxoplasmose-infectie overgaat op de foetus tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap eerder klein (10%). Maar raakt de foetus tijdens deze periode toch besmet, dan kan dat zware gevolgen hebben: mentale achterstand, ernstige oogafwijkingen tot blindheid, een waterhoofd of juist een veel te klein hoofd, in zeer ernstige gevallen sterft de foetus. De uitgebreide echo's in het AZ van de VUB in Jette en later ook de vruchtwaterpunctie stelden ons gerust.

Om even professor Dr. Walter Foulon van de VUB te citeren:

"Een vrouw zonder toxoplasmose-antistoffen die griepachtige klachten heeft tijdens de zwangerschap, moet zich onmiddellijk laten onderzoeken op toxoplasmose," vindt prof. Foulon. "En wel omdat een behandeling met antibiotica de kans dat de parasiet de foetus besmet sterk kan verminderen. Hoe vroeger met de antibioticakuur gestart wordt, hoe groter de kans op succes." Volgens een recente Europese studie waaraan dr. Foulon meewerkte, zou een vroegtijdige behandeling de toxoplasmose-letsels kunnen tegenhouden in 70 tot 90% van de gevallen.

En lees nu nog eens die "aanbeveling" van het KCE. Crimineel.

Tags: , ,

09 januari 2007

iPhone

Het is maar een telefoon natuurlijk. Net zoals de eerste iPod ook maar een MP3-speler was.

Een widescreen iPod, "revolutionaire" GSM en breakthrough Internet communications device met de snufjes van Google én Yahoo (wereldvrede op het internet!), in één. Die ook nog eens Mac OS X draait. En dan heeft u de échte iPhone nog niet eens gezien.

Mijn Sony Ericsson Z520i gaat zonder problemen nog tot oktober mee. Mijn antieke iPods hopelijk ook. En dan zien we wel hoeveel dit beestje in onze contreien gaat kosten en welke snufjes er hier ook zullen werken. Want het GSM-landschap ziet er in ons land wel even anders uit dan in de VS. EDGE, G3, HSDPA en nog meer van die afkortingen in hoofdletters waar ik niks van begrijp. Ondertussen (in de VS moet de iPhone vanaf juni in de winkel liggen) kunnen onze Amerikaanse vrienden er wel de laatste bugs uit halen.

Deze Stevenote was zonder twijfel één van de beste ooit. Ook al werden er maar 2 (!) producten voorgesteld. De iTV, euh, excuseer, de Apple TV is, gezien mijn oude Philips beeldbuis (50 cm!), nog lang niet voor mij. (Voor wie het allemaal zo niet volgt, de Apple TV is een bakske, geen tv.)

One more thing, vanaf nu heet Apple gewoon Apple. En dus niet langer Apple Computer. Nadat eerder al de "Music" in de iTunes Music Store werd geschrapt, zat dit er wel aan te komen. Dat betekent meteen ook dat de plooien met de platenfirma van de Beatles voorgoed zijn platgestreken en dat de catalogus van de Fab Four binnenkort op iTunes te vinden zal zijn.

Tags: , , , ,

08 januari 2007

Macworld

Morgen geeft Steve Jobs in San Francisco met zijn keynote het startschot voor een nieuwe Macworld Expo. Het zou wel eens een verrassende keynote kunnen worden. Of ook niet. Er wordt al een jaar druk gespeculeerd over de fameuze iPod GSM. En het zal zeker ook over de iTV en Leopard (de nieuwe versie van het Mac OS X-besturingssysteem) gaan, die eerder al officieel werden aangekondigd.

In 1998 was ik er zelf live bij. Op de vijfde rij, dankzij mijn persbadge. Een historische keynote, want de eerste in S.F. sinds Steve Jobs terug aan het roer stond bij Apple. Toen nog als CEO ad interim, maar niemand die er aan twijfelde dat hij die "ad interim" snel zou laten vallen. Historisch, maar achteraf bekeken wel één van de minst interessantste "Stevenotes". We moesten het doen met de Think Different-campagne (de posters liggen nog altijd op zolder), MacOS 8.1 en de Power Macintosh G3. Een saaie beige bak. Want Johantan Ive werkte toen in het grootste geheim aan de iMac. En als "One more thing"-uitsmijter (de eerste ooit?) kregen we in avant-première (Apple zou pas een week later officieel de kwartaalresultaten bekend maken) het nieuws dat Apple terug (een erg bescheiden) winst had geboekt.

Na enkele dagen Macworld ging het met een huurauto richting de Nationale parken (Yosemite, Sequoia & Kings Canyon en Death Valley) en dan naar Las Vegas, baby.

Een fantastische trip. Spannend, zo helemaal op mijn eentje. Elke keer ik "Everlong" van de Foo Fighters hoor, denk ik er met veel heimwee aan terug. Dat nummer werd toen grijs gedraaid op de Amerikaanse radiozenders. Ik was toen pas enkele weken samen met A en de telefoonrekening (die Belgacom calling card was waarschijnlijk niet de goedkoopste manier om naar België te bellen) die thuis op mij lag te wachten, loog er dan ook niet om.

Tags: , , , , ,

07 januari 2007

Babyboom?

"Now, if we are even going to survive as a species, then we need to get the hell out of here and we need to start having babies!" - President Laura Roslin in Battlestar Galactica miniseries part 2.

Having babies, het is waarschijnlijk ook ons enige wapen in de strijd tegen de vergrijzing. Nog langer werken? Neen, bedankt.

Er zijn er duidelijk nog meer die de boodschap begrepen hebben. Want ik kan de koppels die momenteel samen met ons in blijde verwachting zijn, al lang niet meer op één hand tellen (en dan beperk ik mij nog tot de vrienden, kennissen en collega's).

Ik hoor u al luidop denken. Zijn we nu al niet met teveel? "The Population Dilemma", las ik recent in Wired. Terwijl heel wat ontwikkelingslanden, vaak tevergeefs, hun bevolkingsgroei onder controle proberen te krijgen, zetten de Westerse landen (Duitsland is een recent voorbeeld) hun inwoners met alle mogelijke middelen aan om zich te vermenigvuldigen.

En het is nodig. Zo kampt Rusland (samen met veel andere ex-Sovjetrepublieken en Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië, Tsjechië en Bulgarije) momenteel met een negatieve bevolkingsgroei. Elk jaar krimpt de bevolking in Rusland met 700.000 mensen. Ook in het zuiden van Afrika (Zuid-Afrika en Zimbabwe) zijn ze met steeds minder maar dan als gevolg van de verwoestende aidsepidemie. Zelfs in China zal men snel het één kind-beleid moeten laten varen om de bevolking op peil te houden. U moet er zelf maar eens de cijfers op nakijken.

Als we niet snel een tandje bijsteken (om een Leterme-uitdrukking te gebruiken) zal ook de bevolking in ons land inkrimpen (in Nederland verwachten ze al vanaf 2035 een krimp). Maar in het debat over de vergrijzing gaat het altijd maar over "langer werken". Om de pensioenen te betalen van de vijftigers die nu met een gouden handdruk mogen gaan vissen? Neen, onze regeringen doen lang niet genoeg om het "meer baby's" te stimuleren.

Technorati Tags: , , ,

05 januari 2007

Onbekende kaart

"Saldo ontoereikend", dat komen we maar al te vaak tegen. Geen probleem, dan betalen we wel met de andere kaart. "Onbekende kaart", dat was nieuw. Woensdag in de Fnac dacht ik nog dat het een tijdelijk technisch probleempje was. Helaas, bleek deze middag bij onze broodjesleverancier. En de truc met de andere kaart werkte ook al niet. Cash heb ik zelden op zak, maar gelukkig deed de VISA-kaart het, na een aantal pogingen (nu moest ik opeens geen pincode meer ingeven maar terug een ticketje ondertekenen), wel nog.

"KBC?", vroeg de vriendelijke man die achter mij geduldig zijn beurt aan de kassa afwachtte. "Het stond vandaag in de krant. Ze hebben per ongeluk een paar duizend kaarten geblokkeerd begin deze week." Ik win nooit iets, maar nu was ik dus wel bij de gelukkigen. Woensdag liggen mijn nieuwe kaarten klaar in mijn bankkantoor. Gelukkig heeft ons kantoor een "laatavondopening" op donderdag (vóór 16u30 geraken we op een normale dag natuurlijk niet in de bank), zodat ik volgend weekend mijn zuurverdiende centen weer kan uitgeven. Morgen met de kaart van A toch maar wat cash gaan tanken.

In een persbericht van KBC lezen we:

KBC raadt aan dat wie problemen met zijn kaart vaststelt, best onmiddellijk contact opneemt met zijn KBC-bankkantoor.

Dat hebben we gedaan. En maar goed ook. Want het volgende geldt duidelijk niet voor alle gedupeerde klanten:

Om het ongemak voor de cliënt te beperken hebben wij ook onmiddellijk een nieuwe betaalkaart aangevraagd. Deze zal zaterdag of begin volgende week voor de cliënten in hun bankkantoor ter beschikking liggen.

Met de excuses van KBC kopen we natuurlijk niks. Waarom betalen ze mij de kosten voor mijn rekening niet terug?

Tags: , , ,

03 januari 2007

De laatste en de eerste

Mijn laatste vakantiedag en de eerste dag van de solden. Daar moesten we van profiteren natuurlijk. Ja, het was druk in de Veldstraat, maar zeker geen overrompeling (toch niet op het middaguur). Ik moest dan ook maar in één winkel zijn. Met vijf stuks het pashokje in, vier afgerekend aan de kassa. Vanavond door A gekeurd en goed bevonden. Oef. Want het is járen geleden dat ik nog eens alleen kleren ging shoppen.

Deze middag ook te weten gekomen dat je met Fnac-aankoopcheques nog tot twee maand na de geldigheidsdatum zonder blikken of blozen kan betalen. Ik had nog een bon die geldig was tot en met 31/12/2006. Nu niet meer.

Voor A was het vandaag al de eerste werkdag. Op de nieuwe job (voor wie het nog niet wist: nieuw GSM-nummer en e-mailadres krijgt u binnenkort, intussen kan u natuurlijk terecht op het vertrouwde Yahoo-adres en mijn nummer). Om een lange uitleg samen te vatten in zes woorden: ze heeft er veel zin in. En voortaan wordt W in principe ruim voor sluitingsuur door zijn mama afgehaald in de crèche.

2007 won't be like 2006, zeker weten.

Tags: , , , ,

01 januari 2007

Vuurwerk

De poll op DSO vandaag:

Tiens, wat was dat dan afgelopen nacht? "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt." De Brugse Poort was vorige nacht één grote wei. Zelfs door de regen lieten die kalvers zich niet tegenhouden. Het wordt elk jaar erger. Met een peuter in bed (die er gelukkig gewoon doorsliep) stoort het me nu natuurlijk veel meer.

Nochtans vind ik vuurwerk wijs. Maar op oudejaarsavond lijkt maar één ding te tellen: zo veel mogelijk lawaai maken. Harder knallen dan de buren. Moest het dan nog bij één uurtje tijdens de overgang van oud naar nieuw blijven, zou ik er nog mee kunnen leven. Maar we worden hier al een hele week opgeschrikt door geknal. Zelfs tijdens de kerstnacht werden er hier vuurpijlen afgeschoten. Het begon net klaar te worden vanmorgen, toen ik al de eerste knallen hoorde. En vanavond bleek de voorraad nog altijd niet uitgeput.

Tags: ,

Sms

Vandaag in het nieuws:

Tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht werden in totaal 46,2 miljoen sms'jes verstuurd over de netwerken van Proximus, Mobistar en Base. Dat is een absoluut record, zo luidt het. Proximus verwerkte 23 miljoen tekstberichtjes, Mobistar 14,4 miljoen en Base 8,8 miljoen.

Verdienen ze al niet genoeg geld aan ons? Ik doe daar dus (opnieuw) niet meer aan mee. Vorig jaar duurde het een kwartier voor mijn eerste sms verzonden geraakte. En het is natuurlijk gewoon asociaal om te midden van de festiviteiten een half uur lang op die piepkleine knopjes te tokkelen en zo uw gezelschap te negeren. U denkt daar duidelijk ook zo over, want afgelopen nacht geen één sms-je ontvangen.

Dus, met een beetje vertraging, onze beste wensen voor 2007! Een goede gezondheid, geluk in de liefde en veel voldoening bij uw dagelijkse bezigheden. Meer moet dat niet zijn, toch?

Tags: , ,